- Annonser -

BLOGG

Just nu körs en kampanj kring centrumkärnan i Norrtälje stad som tydligt visar hur olika man kan uppleva verkligheten. Men talar om att ”centrumkärnan lever” och att man skall bli ”Sveriges bästa centrumkärna” om några år.

Kan det vara samma centrumkärna i Norrtälje stad som kommunen under de senaste åren gjort sitt bästa för att handlarna skall få det allt besvärligare?

Först lät man stora fastighetsägare bygga och utveckla Flygfyrens centrum. Som om det inte var nog med det så gav man samma grupp företagare tillstånd att skapa Norrtelje Porten. Visst bestämde man i kommunfullmäktige att Norrtelje Porten bara skulle få bedriva lagerförsäljning, försäljning av bildelar och driva partihandel. Lokalerna skulle uppföras i Roslagsstil med röda fasader och svarta brutna tak. Ja så såg underlaget för beslut ut när det kubbades i kommunfullmäktige. Allt detta har man sedan ändrat utan nya beslut.

Sedan gällde det naturligtvis att få affärer att välja Norrtelje Porten. Biltema och Jula var ju dragande namn. Sedan kom asiatisk restaurang, Elgiganten, Lager 157 osv. Snart var kunderna många.  Partihandel, lagerförsäljning och bildelar? Sedan byggde man hus på många av Norrtäljes parkeringsplatser. Då blev det ännu svårare för handlare och andra företagare i Norrtälje stads centrumkärna. Inte bara skulle man klara konkurrensen från Norrtäljes tre stora centrumanläggningar men kunderna skulle också acceptera att det inte gick att hitta parkeringsplats. Att stadshotellet och flygplanet försvann var kanske inte heller så lyckat. Vi får väl se hur länge SS Norrtelje blir kvar men fartyget kan man väl bara ha där det finns vatten?

Man behöver nog inte vara expert på butiksdöd för att konstatera att väldigt många butiker ersatts av hårfrisörer, massagestudior och mäklarkontor. Några av frisörerna är redan till salu eller har flyttat och kanske blir det mäklarkontor som försvinner om fastighetsmarknaden stannar.

Centrumkärnan har varit en stor tillgång för Norrtälje kommun eftersom mden med sina butiker och unika, charmiga profil lockat turister i mängder. Det är knappast troligt att de ladliknande centrumanläggningarna har samma dragkraft på turisterna.

- Annonser -