Ulrika Falk är socialdemokraternas favorit
- Annonser -

BLOGG

Tyvärr fick vi rätt igen. Rubriken handlar om utvecklingen av vårt näringsliv som ju Ulrika Falk vid förra redovisningen lovade ta krafttag för att förbättra. Men så blev det inte.

Men nu när årets rankning kommer från Svenskt näringsliv så har vi halkat ner igen. Vi befinner oss i en oroväckande fallande trend. 2014 hamnade vi på 94 plats, 2015 låg vi
på plats 119 och förra året låg vi på plats 176 och i år 2017 har vi lyckats halka ned till plats 236. Noterbart är att mätningen görs i 290 kommuner så om ingenting görs kan vi komma att falla ytterligare.

Vad är det då som skapar denna extremt dåliga ranking? Kommunen har ju anställt en ny näringslivschef som bland annat tagit fram konceptet ”Näringslivslots”. Man har ju också arrangerat seminarier med grupparbeten där företagare skulle var med och utveckla Norrtälje kommun. Jag var själv på ett sådant och bortsett från att jag träffade ett antal andra intressanta företagare så tyckte jag nog att det var bortkastad tid.

Kanske beror den låga rankingen på att väldigt få av våra politiker och tjänstemän inte själva varit företagare. Tjänstemännens attityd till företagande 265 av 290. Politikernas attityd till företagande 256 av 290. Här finns nog en del av förklaringen. Avsaknaden av möten med företrädare för företagandet som vi skrivit om tidigare är nog en annan orsak.
Näringslivsrådet är avsomnat, inget nyhetsbrev sedan mars och inga möten med kommunalrådet för företagare på länge.

Men den främsta anledningen är nog ändå att kommunen inte har varken tjänstemän eller politiker med egen erfarenhet av att vara företagare som arbetar med dessa frågor.

Ändå är utvecklingen av näringslivet minst lika viktigt som att bygga bostäder. I Norrtälje har vi de senaste åren tappat hundratals arbetstillfällen och alla kan eller vill väl inte pendla till Stockholm. Finns nog en risk för att alla de nybyggda lägenheterna får svårt att hitta hyresgäster när de äldre som nu flyttar in flyttar ut igen.

Men ingen kommun kan i längden leva med ett dåligt företagsklimat. Det kommer med största säkerhet att straffa sig på flera olika sätt. Just nu är Norrtälje kommun inte direkt någon drivbänk för starka entreprenörer!

- Annonser -
DELA