Politikerna talar till folket…

0
288

BLOGG
I SVT:s nya politiska programserie ”Politikerna talar till folket” framträder alla partiers ledare med uppgiften att beskriva sin vision av Sverige om 10 år. Tanken är att partiledarna skall berätta om sitt partis ideologi på ett sätt som särskiljer dem från de övriga partierna. Först ut var Ebba Busch Thor från Kris(t)demokraterna. Startordningen var kanske motiverad av KD:s problem i opinionsmätningarna som knappast kommer att avtal efter detta framträdande.

Nästa partiledare som talade till folket var Liberalernas Jan Björklund, en rutinerad politiker som varit med länge. Kanske allt för länge för mycket känns som en upprepning av vad han sagt tidigare. Man skulle annars kunna tänka sig att mittenpartierna skulle kunna få en medvind när Socialdemokraterna backar och Moderaterna står stilla i de senaste mätningarna och det verkar också så när det gäller Centerpartiet. Men för Liberalerna är fyraprocents spärren ett allvarligt hot.

Visst är det spännande att höra politikerna tala till folket med frågan är om det inte vore ändå mer spännande att höra folket tala till politikerna. Kanske kunde SVT komplettera med en programserie där ”vanliga” människor fick berätta vad de vill att politikerna skall åstadkomma under nästa mandatperiod.

Den svenska demokratimodellen behöver vitaliseras och ett sätt att göra detta är naturligtvis att svenska medborgare ges tillfälle att påverka politiken. Här har media en viktig uppgift. Så vi ser gärna fler program där vi får höra vad medborgarna tycker och hur de vill att det svenska samhället skall utvecklas.

Leif Sparrman