Ropa inte hej förrän du är över bäcken…

0
196

De senaste dagarna har vi i media kunnat läsa om det fina resultat som Norrtälje kommun gjorde 2016. En vinst på 114 miljoner utannonserades av ett leende kommunalråd som tidigare pratat om ett kärvt ekonomiskt läge och behov av besparingar. I kommunens prognos i oktober förutspåddes en vinst på ca 10 miljoner vilket skulle ha förstärkt intrycket av minoritetsstyrets svaga ekonomi. Oppositionsrådet Kjell Jansson påpekade detta i en tidningsartikel under hösten 2016.

Men allt svängde alltså på två månader och vinsten ökade med 100 miljoner kronor! Om så vara fallet så måste det väl ändå betyda att det sittande minoritetstyret har fruktansvärt dålig eller ingen kontroll över den kommunala ekonomin. Betyder det att det i stället skulle kunna bli en lika oväntad förlust på 100 miljoner?

Men en analys av resultatet visar att ca 40 miljoner av vinsten kommer från flyktingmottagandet. Frågan är dock om detta verkligen skall tas upp som vinst 2016 eftersom alla vet att det stöd som regeringen betalar ut upphör 2018 men att arbetet med att integrera flyktingarna i samhäller kommer att pågå under kanske åtta år och att det är kommunen som då står för kostnaderna. Kanske borde man alltså ha periodiserat dessa pengar annars finns ju risken för svåra förluster när stödet upphör?

Vidare är det tydligen så att den skandalomsusade VA projektets underskott som bland annat oppositionsrådet Kjell Jansson fått klä skott för blir avsevärt mindre än vad man tidigare befarat. För att klara underskottet hade man anslagit kommunala pengar (15 miljoner 2916) och även för 2017 och 2018 gjort avsättningar. Resten skulle vi som ingår i VA kollektivet betala genom en första höjning av avgifterna med 27 procent och sedan 12 procent varje år till 2023. Men nu har det visat sig att betydligt fler än man räknat med i den första prognoserna anslutit sig till VA systemet vilket minskade underskottet. Då passade kommunen på att göra en vinst genom att behålla de 15 mji9ljoner man anslagit för 2016 och styrker nu även de medel som avsatts ur kommunkassan för 2017 och 2018 och låter istället VA kollektivet betala underskottet. Man säger dock att avgiftshöjningarna kanske kan bli lägre de komman åren. Med andra ord plockar man fram en vinst på 15 miljoner plus de kommande åren som VA kollektivet skall betala!
Här har man alltså gjort en ”vinst” på 55 miljoner. Dom andra 55 miljoner har vi nu påbörjat sökningen efter. Enligt kommunledningen är en del av dessa 55 miljoner ett resultat av nämndernas besparingar.
Är kanske en del från de nedlagda skolorna, från de stängda fritidsgårdarna eller från andra nedskärningar i den kommunala servicen? Vi tittar närmare på detta och återkommer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här