Lussekatter

0
95

Ig√•r bakade jag lussekatter till Lucia! De blev inte super vackra men var riktigt goda och saftiga ūüôā Till och med min man som i vanliga fall inte √§ter lussebullar √•t tre. Min dotter (1,5 √•r) snodde en deg klump och f√∂rsvann, √•terfann den aldrig s√• degen var nog ocks√• god. H√§r kommer receptet:

Lussekatter
ca 30 st

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här:

  • V√§rm sm√∂r och mj√∂lk i en kastrull till fingervarmt (37 grader).
  • Smula ner j√§sten i en rymlig bunke. H√§ll lite av den ljumma mj√∂lkblandningen och l√∂s upp j√§sten. H√§ll i resten av mj√∂lkblandningen.
  • Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  • Tills√§tt mj√∂let g√§rna lite i taget och arbeta degen smidig. Ca 5 min i maskin eller 10 min om du kn√•dar f√∂r hand.
  • T√§ck √∂ver degen med en duk och l√•t j√§sa 60 min i rumstemperatur.
  • Lyft upp degen p√• ett mj√∂lat bakbord och dela den i 30 bitar.
  • Rulla bitarna till l√§ngder ca 2 cm i diameter och snurra √§ndarna √•t motsatt h√•ll.
  • L√§gg dem p√• pl√•tar med bakpl√•tspapper och stick ner russin djupt i √§ndarna.
  • L√•t j√§sa under duk ytterligare 45 min.
  • S√§tt ugnen p√• 225 grader (200 grader i varmluftsugn).
  • Vispa upp √§gget med i msk mj√∂lk och pensla bullarna.
  • Gr√§dda ca 5-8 min tills de blivit gyllenbruna.
  • L√•t svalna p√• galler.

lussekatter 1

L√ĄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här