Den enda och sista barnfamiljen på Arholma har flyttat

Problematiken med att kunna få bygga, bredband, avstånd till skola, bristande infrastruktur och sämre levnadsförhållanden kan vara några av anledningarna till att utvecklingen nu går åt detta håll

0
828

För cirka två veckor sedan rapporterade Norrtelje Nyheter att den sista barnfamiljen på Arholma har valt att flytta. Redaktionen valde av olika anledningar att dra tillbaka publiceringen. Tidningen Skärgård har valt att publicera nyheten.

Norrtelje Tidning publicerade i somras en större serie artiklar om Arholma. Det kan tolkas som att detta reportage var en berättelse över hur positiv utvecklingen var på Arholma, ibland verkar dock kartan inte stämma överens med verkligheten.

Barnfamiljen har varit den enda permanentboende på Arholma av drygt 50 st personer som bor permanent på ön året runt. Många barnfamiljer har lämnat Björkö-Arholma då skolan lades ned. Enligt uppgift cirka 50 procent.

Under sommartid är Arholma en populär ö med många turister som vill besöka idyllen. Skärgårdsstiftelsen har verksamhet på ön.

Under vintertid är Arholma tyst och ödslig. Många som bor på ön har önskat att fler barnfamiljer flyttar ut för att ön ska leva året om. De flesta som bor permanent på ön är äldre och pensionerade.

”Det är en jättefråga för Arholma. Det handlar om framtiden för ön. Den har fortfarande ett vinterliv och det händer saker här varje månad”, säger Sylvia Manners, fastboende på Arholma till Tidningen Skärgård

Arholma är en populär destination för turister att besöka. Problematiken med att kunna få bygga, bredband, avstånd till skola, bristande infrastruktur och sämre levnadsförhållanden kan vara några av anledningarna till att utvecklingen nu går åt detta håll. Arholma är idag en så kallad ”kärnö” vilket är ett ord som Landstinget i Stockholm har valt att beskriva ö-samhället med. Länsstyrelsen har utfört ett så kallat ”ö för ö”-projekt på bland annat Arholma.

En annan ö som fortfarande har en åretruntboende barnfamilj är Löparö, där familjen Pensar bor.

Anna Pensar, 36 år skärgårdsbo på Löparö och tvåbarnsmamma

”Vi beklagar detta tråkiga besked. Det kan knappast vara en nyhet att levnadsvillkoren för barnfamiljer för bofasta i ö-samhällen är undermåliga. Vi har flera gånger flaggat för att det saknas en plan för framtiden ifrån de myndigheter som borde driva samhällsutvecklingen framåt” – Anna Pensar skärgårdsboende på Löparö.

Den 12:e november ska det väljas kommunalråd i Norrtälje kommun vilket sänds live i Radio Roslagen (107,8 och 104,1) eller på webbradion här. Det förväntas att Bino Drummond (M) kommer att bli ny ledare för kommunen.

”Jag kan konstatera att vi ligger efter på många delar som är viktiga. Bredbandsutbyggnaden går långsamt och vi vet att skärgårdstrafiken inte är optimal” – Bino Drummond (M) till Tidningen Skärgård.