Fakta om lägenheterna till flyktingar i Nacka kommun…

0
709

LEDARE

Ledaren har kompleterats med följande länkar som opå ett sakligt sätt beskriver den
uppkomna situationen:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/mannen-med-de-tre-fruarna-fick-inte-bostaderna-i-nacka

https://www.svd.se/priset-for-en-man-tre-fruar-och-sexton-barn/av/per-gudmundson

Igår gick enskilda Sverigedemokrater ut med att Nackla kommun köpt tre insatslägenheter till en man med tre fruar och 16 barn. Enligt de första kommentarerna på facebook hade kommunen köpt de tre lägenheterna och gett dem till mannen och de tre fruarna. Lägenheterna skall ha kostat ca 13 miljoner och om någon fått 13 miljoner av kommunen så väcker det naturligtvis vrede.  När sedan mer officiella representanter för SD länkade dessa påståenden växte ryktesfloran till en lavin.

Vad är då sanningen i detta? Kommunalrådet Mats Gerdau (M) har bekräftat följande i en intervju med Norrtelje Nyheter. Nacka kommun har köpt inte 3 utan 47 bostadsrättslägenheter att använda som tillfälliga boenden, Anledningen till att man valt att köpa bostadsrätter är helt enkelt att det inte finns några lediga hyresrätter för kommunen att använda i Nacka.

Ungefär 60 tillfälliga boenden har kunnat skapas genom att privatpersoner hyrt ut delar av sina bostäder t ex Atterfallshus åt kommunen men sedan var det stopp.

Mats Gerdau betonar att detta är en följd av den lag som vår Socialdemokratiska (S+MP) regering tagit fram och som tvingar kommunen att ordna boenden trots att man egentligen inte har några lediga bostäder. Enligt Mats Gerdau kommer kommunen naturligtvis att följa lagen. Man har planerat att i första hand bygga modulbostäder men planerna för detta har överklagats så byggandet har fördröjts.

Mats Gerdau är tydlig med att ingen av bostadsrätterna har getts bort till någon utan att kommunen köpt dem och äger dem. Sedan upplåter man dessa till tillfälliga boenden. När man har andra bostadsalternativ klara säljer man lägenheterna. Fortsätter priserna att utvecklas som de gjort hitills i Nacka så går projektet troligen med vinst för kommunen.

Inför valet 2018 är det alldeles uppenbart att vi måste var på vår vakt mot så kallade fake news. Det vanliga är att man tar en bild av något som hänt och förvrider den för att passa egna syften. Det blir då svårt för den som inte är van att granska källfakta att få en klar bild av hur propagandan fungerar. Internet är numera fyllt av tidningar som sprider så kallade fake news och som inte är lika noga med granskningen av källfakta.