Idag infaller skattefridagen i Norrtälje kommun

0
272

I år infaller Skattefridagen den 18 juli för en medelinkomsttagare i Sverige. Men dagen infaller vid olika datum runtom i landet, såväl mellan som inom de olika länen, och variationen är stor. I Stockholms län infaller Skattefridagen i år mellan 13-18 juli beroende på kommun och i Norrtälje infaller den idag, den 17 juli.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.

– Skattefridagen är ett sätt att visa hur höga de skatterna är. I Sverige är skatterna många och ofta dolda, vilket gör det svårt att veta hur mycket skatt man faktiskt betalar. Det är ett demokratiskt problem. För att kunna fatta genomtänkta beslut krävs att man vet hur mycket man betalar och vad det offentliga gör med pengarna, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

Rapporten visar när Skattefridagen infaller i landets samtliga kommuner. Resultatet visar på stora skillnader runtom i landet för när dagen infaller först och sist. Mellan exempelvis Österåker och Dorotea skiljer det hela nio dagar.

2006 inföll Skattefridagen den 8 augusti. Sedan dess har framför allt jobbskatteavdragen gjort att människor har fått behålla mer av de pengar de tjänat ihop. Men trenden bröts 2016, och sedan dess har utvecklingen gått åt fel håll och vanliga löntagare har fått behålla allt mindre av sin inkomst.

– Tack vare den M/KD budget som gäller under detta år tidigareläggs i år Skattefridagen med en dag. Om nästa skattefridag kommer tidigare eller senare beror på hur väl Centern och Liberalerna lyckas i sina förhandlingar med regeringen inom ramen för Januariöverenskommelsen. Misslyckas man kommer detta att bli en förlorad mandatperiod ur skattehänseende, säger Christian Ekström. 

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp, motsvarande en månadslön på 31 700 kronor. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och konsumtionsskatter.

Skattefridagen 2019 för en medelinkomsttagare*

STOCKHOLMS LÄN
Österåker13 juli
Solna13 juli
Täby14 juli
Danderyd14 juli
Stockholm14 juli
Sollentuna15 juli
Lidingö15 juli
Nacka15 juli
Sundbyberg16 juli
Vallentuna16 juli
Järfälla16 juli
Värmdö16 juli
Ekerö16 juli
Upplands Väsby17 juli
Upplands Bro17 juli
Salem17 juli
Haninge17 juli
Norrtälje17 juli
Vaxholm17 juli
Nynäshamn17 juli
Huddinge17 juli
Tyresö18 juli
Nykvarn18 juli
Sigtuna18 juli
Botkyrka18 juli
Södertälje18 juli

*Har definierats som 31 700 kronor exkl. semesterersättning.