- Annonser -

BLOGG

Psykologiprofessor Dacher Keltner lanserade begreppet maktparadoxen utifrån sin beteendeforskning. Keltner menar att människor med makt agerar som om de har fått hjärnskador.

Nu bekräftas det i neurologiska studier. Det är neurologen Sukhvinder S Obhi vid McMaster University i Ontario som med hjälp av en hjärnscanner har kunnat se att makt skadar en specifik neurologisk process som är viktig för empati: Förmågan att läsa vad andra människor tänker. Källa: Svenska Dagbladet Forskning & Framsteg

För många kanske denna forskning förklarar mycket, särskilt om man tittar på världsledare eller har en chef som verkar totalt empatilös. Förändringarna på hjärnan är allvarliga, men lyckligtvis inte permanenta. Forskarna bakom studien menar att nyckeln bakom det hela är att sluta känna sig mäktig, även om man befinner sig i en situation där man har makt. Om man slutar att föreställa sig och uppleva sin makt så förändras inte hjärnan.

Kan vara bra att överväga nästa gång du får klagomål från dina, enligt dig, irriterande kollegor – det kanske är du som tappat empatin.

Källa SVD

- Annonser -