- Annonser -
Blogg/ Leif Sparrman
Norrbergsskolan rivs – trots nej i folkomröstning
Trots att en majoritet av medborgarna röstade nej till att riva skolan på Norrberget i Vaxholm går de styrande partierna vidare med planerna. Men det nya förslaget innehåller färre bostäder och fler kommunala verksamheter.
– Vi har ansträngt oss för att hitta en väg framåt, säger Malin Forsbrand (C) tll SVT.
Frågan om Norrbergsskolans framtid har i flera år varit omtvistad i Vaxholm. Den styrande majoriteten bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet vill riva skolan för att ge utrymme till 300 nya bostadsrätter. Opositionen däremot har stått för att bevara 50-talsbyggnaden för att använda den till annan kommunal verksamhet.
Majoritet mot rivning
I september tog 54, 9 procent av Vaxholmsborna ställning mot rivning i en rådgivande folkomröstning. Nu kommer den politiska ledningens svar: Skolan ska rivas, men det blir färre bostäder. Dessutom planeras nya byggnader för kommunal verksamhet på berget. Enligt ett pressmeddelande har det nya förslaget tagits fram efter dialog med oppositionen.
(källa och bild svt.se)
Så har dock politikerna åter igen kört över de egna medborgarna i en rådgivande folkomröstning. Frågan är om det kan anses vara meningsfullt att arrangera omröstningar
som sedan nonchaleras av våra makthavare. Riskerna med att demokratin undergrävs och att politikerföraktet växer om medborgarna först ges tillfälle att framföra sin åsikt och att sedan majoritetens beslut inte respekteras. Man får ju inte glömma bort att om 54,9% av medborgarna uttryckt sin uppfattning är detta samma sak som 54,9% av väljarna som valt dessa politiker för att representera dem uttryckt den uppfattningen. Då uppstår naturligtvis frågan om man i en representativ demokrati som vald politker kan bortse från att de man representerar har en annan uppfattning? Eller skall man som politiker anses ha en högre intelligens och därmed förstå frågorna bättre. Detta resonemang är ju naturligtvis oerhört farligt för med samma resonemang kan ju kanske en person anses ha bäst kunskap och därmed fatta alla beslut. Vår svenska demokrati är ju uppbyggd för att spegla folkviljan.
Etablissemangets oförmåga att lyssna och förstå vad majoriteten vill är nog den största orsaken till populistiska partieras framgång. Oviljan att förstå detta kan tyvärr leda till att vi får ett politiskt kaos.
- Annonser -
DELA