Fågelinfluensan hittad i Stockholm

0
327

Nu är det bekräftat: Döda svanar i Stockholm hade fågelinfluensan.

De döda svanar som hittades förra veckan i centrala Stockholm hade fågelinfluensa. Det bekräftar Statens veterinärmedicinska anstalt.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är det samma typ av fågelinfluensa, H5N8, som tidigare påvisats hos ett 20-tal vilda fåglar i några hobbybesättningar i Stockholms skärgård.

Det är en allvarlig sjukdom för fåglar som kan drabba många olika arter, slår SVA fast i ett pressutskick. Men den smittar inte människor, säger länsstyrelsen.

– Man har aldrig sett någon smitta till människor. Det är jätteviktigt att känna till, så man inte blir rädd, Milla Jüllig, länsveterinär på länsstyrelsen i Stockholm.

Det var i förra veckan som ett tiotal döda svanar hittades i centrala Stockholm. Flera av dem hittades vid Strömmen och Riddarfjärden.

Det har tidigare i år också rapporterats om flera fall av fågelinfluensa i skärgården och i resten av landet.

– Man ska vara extra vaksam om man har fåglar. Man ska se till att de mår bra och man ska ha dem inomhus, säger Milla Jüllig.

Enligt SVA har den aktuella typen av fågelinfluensavirus cirkulerat hos både vilda fåglar och fjäderfä runt om i Europa och i Sverige.

Men den har aldrig smittat till människa.

– Om vi går tillbaka till svanarna så är det väntat för att vi har haft flera fall av vilda fåglar som haft fågelinfluensa. Det bekräftar bara det vi redan visste, att vi har fågelinfluensa bland vilda fåglar, säger Milla Jüllig.

Källa: Sveriges radio

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här