Ny isgående skärgårdsbåt på gång

0
412

Just nu pågår bygget av ett isgående fartyg som ska trafikera Stockholms norra skärgård.

Fartyget som kommer tas i bruk nästa sommar ska säkerställa skärgårdskommunikationen året runt men kommer även ha positiva miljöeffekter, det menar Gustav Hemming (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Det är ett fartyg som har hög miljöstandard som kan köras på förnyelsebar diesel men det är också förberett så att man kan köra det på hybriddrift. Det är både bra för trafiken och kan bidra till en bättre miljö, säger Gustav Hemming.

Fartyget som är 25 meter långt och kan ta 150 passagerare kommer ha ett förstärkt skrov och extra stark motor för att klara av att ta sig fram även om isen lägger sig mellan öarna.

Trots att skärgårdstrafiken bara har ungefär 1 500 resenärer på vintern, att jämföra med 14 000 en sommardag, menar Gustav Hemming att det är värt den extra kostnaden som ett isgående fartyg kostar istället för att köpa in ett billigare som bara klarar sommarsäsongen.

– Ja det är det. Därför att för oss i landstinget är det viktigt att skärgården kan leva året om. Vi vill inte att skärgårdssamhällena ska slockna ut och dö och bara bli sommarparadis, säger Gustav Hemming (C).

Källa: Sveriges radio

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här