- Annonser -

DEBATT

Nu närmar sig nyåret och de som minns förra nyåret minns säkert också de diskussioner som uppstod kring användet av fyrverkerier och smällare, då bilder på vettskrämda människor spreds från bland annat Malmö. Annars brukar det oftast vara djurägare som är mest upprörda.

I Norrtälje är det enligt kommunens ordningsföreskrifter förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från Norrtälje sjukhus och Roslagen sjukhus. I övrigt finns inga restriktioner.

Samverkansstyret (S+MP+C)  lovade i början av 2015 att man skulle se över ordningsföreskrifterna, med sedan dess har ingenting hänt. Det tycks vara lättare att hitta på policydokument där floskler kan staplas på varandra till absurdum, än att arbeta med mer konkreta dokument som ordningsföreskrifter och fördjupade översiktplaner.

Många andra kommuner har strängare regler kring fyrverkerihantering. En vanlig begränsning är att endast tillåta fyrverkerier och användandet av andra pyrotekniska varor på nyårsafton och valborgsmässoafton mellan vissa tider (mellan kl. 20 till kl. 01) och övriga dagar på året kräva polistillstånd. En liknande regel borde kunna införas även i vår kommun. Genom att begränsa tiden för när smällare och fyrverkerier får avfyras blir det något lättare att förbereda sig som djurägare. Inom tätorterna skulle man kunna leka med tanken att helt förbjuda fyrverkerier och smällare för att istället anordna ett kommunalt fyrverkeri. I bland annat Boden och i Lidköping har man istället för fyrverkerier anordnat laser- och ljusshower. Kanske skulle det vara något som även vår kommun skulle kunna testas.

Robert Beronius
Liberalernas representant i barn- och skolnämnden

- Annonser -
DELA