Debattartikel om varg från Landsbygdspartiet Oberoende (LPo)

0
398

DEBATT

Jägare klipper inte hål i viltstängsel

Den 20 september, i en artikel i NT, ondgör sig Marlen Fuglsang över tilltaget att jägare klipper hål i viltstängsel längs E18, i akt och mening att bli kvitt de vargar som härjade i det numera före detta Riala Reviret. Det måste betecknas som ett rent falsarium.

Det finns inte ett skäl i världen för jägare att göra det och orsaken är mycket enkel. Det tar många år att jaga in en duktig jakthund. Förutom att jakthunden är en god kamrat och familjemedlem, kostar hela proceduren tid och pengar. Så varför skulle en jägare i onödan riskera livet på sin hund, då även den kan slinka ut på motorvägen?

Det finns ett skäl till varför olika grupper av vargvärnare gärna utmålar jägare som bovar, trots att det är andra grupper på landsbygden som är mer drabbade än jägarna. Dessa blandade grupperingar vill åt löshundsjakten och oftast jakt över huvud taget.

Det är människor inom olika tamdjursnäringar och vanliga familjer som drabbas hårdast. Vi har nyss kunnat läsa att en ägare till en sällskapshund fick den dödad i Tyresta straxt söder om Stockholm. Hårdast drabbade är dock fårnäringen. Över hundra får strök med då vargarna i Rialareviret härjade som värst för ett antal år sedan. Att barnfamiljer återigen skall känna oro över att låta barnen gå någon kilometer för att ta skolbussen, är en bisarr önskan.

Marlen påstår att det nästan bara är Sverige som bedriver löshundsjakt som ett argument mot löshundsjakt, att jägaren med vett och vilja riskerar att jakthunden skall dödas av en bil. Jo, det är en risk en mycket liten risk. Bilar söker inte upp en sällskaps- eller jakthund, det gör däremot vargen.

Fakta är att jakt med löshund tillämpas i våra nordiska grannländer samt Danmark, balkanhalvön, Tyskland, Spanien, Italien, Sri Lanka, Australien, Ryssland och USA bara för att nämna några länder och världsdelar.

Oavsett vilken titel Marlen Fuglsang väljer att ge sig, jakttillsyningsman eller viltvårdare, vore det klädsamt att hålla sig till fakta. Men fakta intresserar inte Marlen. Marlen och hennes vänner har som mål att förbjuda löshundsjakt i Sverige med argumentet, att det nästan bara är här det är en gammal tradition. Och vargen är medlet att nå det målet.

Landsbygdspartiet oberoende
Magnus Malmsten, Norrtälje
Peter Johansson, Norrtälje
Ann-Sofie Hagberg, Norrtälje
Michael Bonnier, Norrtälje
Helena Sedvall, Uppsala
Claes Littorin, Uppsala