Varning för Liberalerna

0
186

DEBATT

I årets valrörelse varnar vi i Liberalerna för vår politik. Det gör vi för att vi är ett eget parti med egen politik. Vi vill markera att vi inte är ett stödparti eller dörrmatta åt något annat parti.

En röst på Liberalerna är framförallt en röst på ett parti som sätter skolan först. Nästan var femte elev går ut nian i Norrtälje kommun utan behörighet till gymnasiet. Det är resultatet av en havererad skolpolitik som kräver nya krafttag. Därför vill vi både ha mer pengar till skolan och mer skola för pengarna. Inget annat parti i Norrtälje kommun vill satsa lika mycket pengar på skolan som Liberalerna, men vi tror också att skolförvaltningen kan bedrivas mer effektivt än den gör idag.

Vi sätter skolan först, för att utbildning ger möjligheter och frihet. Klassrummet ska vara en plats för kunskap, lugn och arbetsro. Därför vill vi bland annat införa mobilfria klassrum och klargöra att det är läraren som ska bestämma i klassrummet, inte eleverna. Det är raka motsatsen till vad S, MP och C beslutat i sitt skolutvecklingsprogram, enligt vilket eleverna ska bestämma över undervisningen. Istället vill vi satsa på ordning och reda, disciplin och höga förväntningar. För om man rensar bort alla andra faktorer visar det sig nämligen att arbetsro i klassrummet spelar roll. Ett bra exempel på detta är Internationella engelska skolan.

Men, det är inte bara skolan som behöver ett rejält liberalt omtag i vår kommun. Även företagsklimatet behöver ett rejält lyft. Årets resultat i Svenskt Näringslivs undersökning visade på det näst sämsta förtroendet för den politiska ledningen sedan mätningarna började för snart 20 år sedan, enbart slaget att fjolårets bottenrekord.

Liberalerna behövs också för att höja kommunens arbete med miljöfrågor. Förra året kom Norrtälje kommun på plats 220 av landets 290 kommuner i Aktuell Hållbarhets miljörakning. Det har inte märkts att både MP och C ingår i samverkansstyret i Norrtälje. Värnar man om miljön ska man istället rösta på Liberalerna, som enligt Naturskyddsföreningen har bättre miljöpolitik än alla andra borgerliga partier (inklusive C) samt S och SD.

Andra viktiga frågor som vi driver är frågan om stadsarkitekt, trygghetsboenden, cykelvägar, rondeller, parkeringsplatser och bostäder.

Oavsett fråga kommer du märka att Liberalerna är ett parti som är här för att göra skillnad. Det är därför som vi årets valrörelse använder varningssymboler.

Robert Beronius (L), kandidat till ordförande i kommunstyrelsen