DEBATT: Gör det lika enkelt att återvinna som att slänga sopor, Robert Beronius, Liberalerna

0
258
Robert Beronius (L)

Insamlingen av återvinningsbara förpackningar som glas, plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och tidningar fungerar dåligt. Återvinningsstationerna är många gånger överfulla och skräpiga. Det är också svårt att hitta bra platser för återvinningsstationer och många har därför långt till närmsta återvinningsstation. Vissa kämpar på med bagageluckan full av läckande mjölkkartonger, andra cyklar nedtyngd av kassar med förpackningsmaterial till återvinningsstationen.

Det här innebär alldeles för lite återvinns. Det är inte bra för miljön. Det är inte heller smidigt för dig som invånare.

Liberalernas förslag till lösning är att införa hushållsnära hämtning av förpackningsmaterial, det vill säga att man enkelt sorterar sina förpackningar och tidningar direkt hemma i avfallskärlet istället för att åka till en återvinningstation.

Vi vet att fler sorterar sitt avfall när det blir lätt att göra lätt. Genom att införa hushållsnära insamling av förpackningsmaterial kommer mer avfall att återvinnas. En vinst för både miljö och ekonomi. Istället för att kommunen betalar för att transportera och göra sig av med hushållsavfall som egentligen är återvinning så säljs materialet till FTI som tar över hanteringen.

I 96 kommuner är det kundvänliga systemet med fastighetsnära insamling redan verklighet och en succé. Det är dags att även i Norrtälje skicka återvinningsstationerna till återvinning och göra det lika enkelt att återvinna som att slänga sopor.

Med vänliga hälsningar,
Robert

Robert Beronius
Kandidat till kommunstyrelsens ordförande