- Annonser -

Söndagen den 17 mars, v11

Gertrud
Gertrud är ett kvinnonamn av gammalt germanskt ursprung och är sammansatt av ord som betyder spjut och kraft. Det har funnits i Sverige sedan 1200-talet. Resenärernas skyddshelgon är S:t Gertrud. Namnet är mycket ovanligt bland barn idag. Det finns bara en handfull barn födda på 90-talet som har Gertrud som tilltalsnamn.

Solen går upp: 05:54 (dag: 11 timmar och 57 minuter)
Solen går ner: 17:51 (natt: 12 timmar och 3 minuter)

St Patricks day

Saint Patrick’s Day (iriska: Lá Fhéile Pádraig), ’Sankt Patriks dag’, är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är även känd som den person som införde kristendomen på Irland. Klöverblad symboliserar också Saint Patrick’s day på grund av att Sankt Patrick, enligt legenden, använde blad av trådklöver som en liknelse för att förklara treenigheten. Många irländare skickar levande trådklöverplantor till släkt och vänner världen runt lagom till St Patrick’s Day.


Kollektivavtalets dag

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Kollektivavtal nås i regel genom kollektiva förhandlingar.

”Små vänner kan visa sig vara de största.”
Okänd

45 f.Kr. – Julius Caesar vinner sin sista avgörande militära seger i slaget vid Munda.

1058 – Den skotske kungen Lulach mördas av tronpretendenten Malkolm III, som därmed utropar sig själv till kung av Skottland.

1861Italien enas då landet proklameras som ett förenat kungarike med Viktor Emanuel II som regent. Den italienska monarkin består fram till 1946, då republik införs.

1959 – Den 14:e Dalai lama, Tenzin Gyatso, flyr det av Kina nyligen ockuperade Tibet och slår sig ned i norra Indien.

1991 – I en folkomröstning i Sovjetunionen röstar 78% för att behålla unionen.

2000 – 530 medlemmar av sekten Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God dödas i en anlagd brand i sektens kyrka i Kanungu i Uganda. Alla medlemmar har tidigare fått lämna ifrån sig sina ägodelar till sektledaren Joseph Kibwetere.

- Annonser -