Arbetslösa ungdomar fick chansen – rensade tonvis med skräp

0
568

Som del i ett sysselsättningsprojekt har en grupp långtidsarbetslösa ungdomar under sommaren städat längs Norrtäljes kust. I snitt har ungefär 1 ton skräp plockats upp – varje vecka. Under 8 veckor har en grupp ungdomar rensat bort 9,5 ton skräp längs Norrtäljes kust.

Gruppen har rört sig på stränder och svårtillgängliga områden längs kusten. Matförpackningar, sittdynor, metallskrot och bildäck är några av sakerna som människor lämnat efter sig. Ungdomarna har letts av arbetsledarna Gro Karlén och Johan Mellin. 

– Vi har hittat allt möjligt, dels sånt som kanske råkat blåsa bort, som sittdynor från båtar. Sedan sådant som folk kanske kastat rakt ut i naturen, som plast från matförpackningar. När vi städar på svårtillgängliga platser inser man att om inte vi städar det här kommer ingen annan att göra det, säger Johan.

Finansierat av Naturvårdsverket

Bakgrunden till strandstädningen är de drygt 600 000 kronor som Naturvårdsverket beviljade Norrtälje kommuns Arbetsmarknadscenter tidigare under våren. Syftet har varit att ge sysselsättning åt långtidsarbetslösa ungdomar samtidigt som skräp städats bort från naturen.

– För ungdomarna har det i flera fall inneburit det första riktiga jobbet och engagemanget har inte gått att ta miste på. Under sommaren var det närmast tävlingsstämning om hur mycket som skulle kunna samlas in. Efter att projektet avslutades har några ur gruppen erbjudits anställning inom Resurspoolen* och kommer fortsätta att hålla kommunen ren och snygg, berättar Peter Westerberg, enhetschef för Arbetsmarknadscenter på Norrtälje kommun.

Fortfarande skräp kvar

Trots att flera ton skräp plockats bort under sommaren finns det fortfarande andra platser runt om i kommunen som behöver städas. Om du är medveten om sådana platser och vill anlita Resurspoolen* för att rensa undan detta går det bra att skicka e-post till resurspoolen@norrtalje.se.

Om strandstädningen

*Resurspoolen är den praktiska gruppen på Arbetsmarknadscenter. Här utförs under handledning exempelvis utestäd, klottersanering, textilverkstad, skogsarbete, transport och mycket annat.

Källa: Norrtälje kommun