Få använder solglasögon trots solens skadliga UV-strålning – barn riskerar mest

0
292

Barns ögon skadas lättare av solens UV-strålning jämfört med vuxnas, något som kan medföra ökad risk för grå starr senare i livet. Men fyra av tio vuxna svenskar använder själva inte solglasögon alls sommartid, och en majoritet av befolkningen är inte ens medvetna om solens skadliga strålning, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Specsavers.

Foto: Specsavers
Foto: Specsavers

Det överlägset bästa skyddet mot solens UV-strålar är att använda CE-märkta solglasögon med UV-skydd. Men 38 procent, nära fyra av tio svenskar har inte för vana att använda solglasögon en solig sommardag. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Specsavers.

– Det är särskilt viktigt att skydda barnens ögon eftersom deras ögon är extra känsliga för UV-strålning, att till exempel använda solhatt till barnen ger inte alls lika bra skydd, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Om fler använder solglasögon med UV-skydd drabbas färre av ögonsjukdomar i framtiden. Grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är de två vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige, som en miljon svenskar har haft eller lever med. Att dessa ögonsjukdomar kan orsakas av UV-strålning är en klar majoritet av svenska folket, 60 procent, inte medvetna om, enligt samma Sifo-undersökning.

– Kunskaperna och medvetenheten måste förbättras om att risken för ögonsjukdomar ökar när vi utsätter våra ögon för solljus och UV-strålning. Om inte de vuxna har kunskapen är det förstås stor risk att barnens ögon inte heller skyddas på bästa sätt, säger Caroline Schiller och lägger till:

Enligt henne, behöver vi lära oss att ögonen, precis som huden, behöver skydd mot solen.

Sifo-undersökningen gjordes genom webbintervjuer, totalt intervjuades 1066 personer.