Filmaktuella Astrid Lindgren – kämpade för landsbygden

Den 14 september hade filmen "Unga Astrid" biopremiär. Astrid Lindgren som var känd och älskad för sina fantastiska böcker har även haft en stor betydelse för svensk landsbygd.

0
383
Astrid Lindgren

Astrid Lindgren som var känd och älskad för sina fantastiska böcker har även haft en stor betydelse för svensk landsbygd. Pippi Långstrump är fortfarande en av de mest lånade böckerna på svenska bibliotek.

Astrid Lindgren spenderade mycket tid i Furusund och än idag upptäcker många nya barn Lindgrens böcker.

Filmen ”Unga Astrid” går nu att se på bio hos SF och är regisserad av Pernille Fischer Christensen. I rollerna ser vi b la Alba August, Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Maria Bonnevie och Björn Gustafsson. Filmen är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv.

Aktiv i samhällsdebatten
Astrid hade ett gott öga till bönderna i landet. Så här inleds hennes bok ”Min ko vill ha roligt”, en samling av hennes debattartiklar kring djurhållning som ledde fram till en ny djurskyddslag.

”Den här lilla boken vill vi tillägna Sveriges bönder, alla dem som kärleksfullt och trofast har hängt kvar vid jorden, trots allt slit, trots dålig lönsamhet och trots alla tvära kast i landets jordbrukspolitik som bönderna måst rätta sej efter, även när påbuden varit dåraktiga.”

Hon förde även fram barnens rättigheter 50 år före FN:s barnkonvention och 30 år före den svenska lagen mot barnaga.

Pomperipossa i Monismanien är en satirisk saga av Astrid som skrev texten då hon hade upptäckt att hon betalade 102 procent i skatt. Den blev ett uppmärksammat inlägg i debatten om höga marginalskatter och sägs vara en bidragande orsak till att Socialdemokraterna förlorade makten vid riksdagsvalet 1976 för första gången på 40 år.

Ett flertal av Lindgrens böcker har filmatiserats och först ut var Mästerdetektiven Blomkvist år 1947. Några av de kända figurerna som kan nämnas är Kalle Blomkvist, Mio, min Mio, Lillebror och Karlsson på taket, Madicken, Emil i Lönneberga, Barnen på Salkråkan, Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.