Fullsatt när Tidholm pratade landsbygd

0
224
Foto: Peter Hoelstad

Po Tidholm drog fulla hus när han höll föredrag på Norrtälje stadsbibliotek på måndagen. Många ville prata, eller köpa hans bok, efteråt.

”Hur har vi hamnat här, och vad ska vi göra åt det?”

Det var den samlade frågan bland publiken under måndagskvällens föreläsning av journalisten och författaren Po Tidholm. Tidholm har under många år uppmärksammat glesbygdsfrågan och publicerat både artiklar, krönikor och böcker i ämnet – och nyligen även en tv-serie på SVT.

– Vad begär ni av mig? undrade Tidholm med glimten i ögat, men gav en nyanserad bild över dragkampen mellan stad och landsbygd.

Kurvorna har bytt plats
I mitten av 1800-talet bodde och levde 85 procent av svenskarna på landsbygden, och man åkte till stan för att idka handel. Man sålde det man odlat, tillverkat eller slaktat – och åkte hem igen. Nu är det tvärtom: 85 procent bor i städerna.

Under en tid i Sveriges historia då landet fick el var det en självklarhet att alla skulle omfattas av denna modernitet, minsta by skulle få elektricitet till sig. Och detsamma gällde telefonin. Det drogs ledningar upp i ensligaste Norrland, och man kunde ringa från de mest avlägsna platser.

– På den tiden var det självklart att omsorgen omfattade alla. Man byggde hockeyrinkar, skolor i gult tegel, bokbussen åkte överallt. Med samma självklarhet som vi byggde skolor och hockeyrinkar då, med samma självklarhet lägger vi ned det idag. Om vi satsar på skolor eller hockeyrinkar ute i småsamhällena idag kallas det slöseri, sa Tidholm.

Avreglering av apoteken
Det finns många förklaringar, och Tidholm bjöd på några av de han kommit fram till. Det började med krisen på 90-talet, då kommunerna fick en massa sparkrav. Det fortsatte med EU och avregleringen av marknaden.

– Sedan apoteken avreglerades har det öppnat 450 nya apotek i landet. Alla nya hamnade inom fem minuters promenad från ett redan befintligt apotek. Inget nytt apotek öppnade i övriga delar av landet. Det är ju egentligen en ”no brainer”: gör man sig beroende av marknaden så är det ju den som bestämmer, sa Tidholm.

Det är samma med tillväxtregionerna i landet. Det är de tre största städerna i första hand, sedan Mälardalen, några mellanstora städer, och på kartan som Tidholm visade i ämnet var allt norr om Uppsala helt vitt.

– Man skulle kunna tänka sig att politiker som får några miljarder att satsa på järnvägen skulle välja att satsa på att rusta upp järnvägen norrut, för att uppnå dynamiska effekter. Nej, då lägger man pengarna på de redan etablerade tillväxtmotorerna.

– Det är som att jag vore skolläraren från helvetet och pekade ut tre elever som jag trodde på. ”Ni kommer att bli duktiga, er ska jag lägga alla mina resurser på. Ni andra kan stanna och sitta av tiden”. Det är ju inte rimligt.

Det finns hopp
Innan publiken blev alltför deppig (vilket har en tendens att hända vid hans föreläsningar enligt honom själv) berättade Tidholm att han under tidigare föreläsningsturnéer träffat många politiker som visat kraft och engagemang. Så nog finns det en vilja och idéer att försöka förändra nuvarande läge. Men det är politikerna som måste visa vägen, menade Tidholm.

Efter föreläsningen kom några av Norrtälje kommuns folkvalda politiker fram och tackade för en intressant föreläsning.

Den som är intresserad av att läsa Po Tidholms böcker kan hitta både ”Norrland” och ”Läget i landet” att låna på biblioteket, klicka här.

Källa: Norrtälje kommun