God morgon Roslagen – 3 november

0
172

Dagens namn:
Hubert & Hugo
Mansnamnet Hubert är ett forntyskt namn sammansatt av två ord som betyder ”håg” och ”ljus”. Namnet infördes i almanackan 1901, men har aldrig varit något riktigt modenamn. Det är inte heller vanligt just nu, bara ett tiotal i varje årskull som får Hubert som förnamn och bara några enstaka får det som tilltalsnamn.

Namnet Hugo är en kortform av det tyska namnet Hubert som är sammansatt av två ord som betyder ”håg (förstånd, tanke)” och ”ljus”. Namnet kom till Sverige med ätten Hamilton på 1600-talet . Det var relativt ovanligt före 1990, men har sedan ökat tiofalt som tilltalsnamn, kanske på grund av filmen Hugo och Josefin.

Solen går upp: 07:12 (dag: 8 timmar och 32 minuter)
Solen går ner: 15:44 (natt: 15 timmar och 28 minuter)

Dagens väder

Imorgon
03/11
00–06Skyet0 mm3 m/s
Sydsydväst
06–12Skyet0 mm4 m/s
Västsydväst
12–18Klarv�r0 mm3 m/s
Västnordväst
18–24Delvis skyet0 mm2 m/s
Västsydväst


Dagens tema:
Alla helgons dag
Alla helgons dag ska inte blandas ihop med Halloween då det är två olika högtider som infaller vid ungefär samma tidpunkt. Alla helgons dag infaller under det som kallas Allhelgonahelgen, dagen ska dock inte blandas ihop med Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november även om de har kopplingar till varandra. 1953 gjorde Alla helgons dag till en helgdag, blanda annat för att det fanns en snedfördelning av antalet högtider då de flesta låg på våren, helgdagen valdes till lördagen som infaller den 31 oktober till 6 november då lördagar på den tiden fortfarande räknades som arbetsdagar. Under samma period blev det också vanligt att folk tände ljus på gravar under allhelgonahelgen och det är något som görs än idag för att hedra de framlidna.


Dagens citat:
”Enda sättet att äga en vän är att själv vara en.”
Ralph Waldo Emerson