God morgon Roslagen – Fredagen den 12 juli

0
113

Fredagen den 12 juli, v28

Herman, Hermine

Namnet Herman, Hermann, Harman eller Arman är ett tyskt namn som är bildat av två ord som betyder ”här” (bet. Arme) respektive ”man”. Det kan alltså betyda ungefär ”krigsman” eller ”krigare”. Det skulle eventuellt istället kunna betyda ”herreman”, ”mäktig”.
Den germanska hövdingen Arminius (18 f.kr-21 ekr) namn har hävdats, av bland annat Martin Luther, vara en latinisering av namnet Herman. Arminius var en militär ledare från den germanska stammen cheruskerna, mest känd för att ha lett germanska trupper till seger mot tre romerska legioner i Slaget i Teutoburgerskogen.

Kvinnonamnet Hermine är ett franskt namn och en feminin motsvarighet till Herman. Hermine betyder också hermelin (djuret) på franska. Hermine är också ett tyskt namn, forntyskt, som betyder ”den mäktiga”. Kvinnliga motsvarigheten till Herman

Solen går upp: 03:47 (dag: 18 timmar och 6 minuter)
Solen går ner: 21:53 (natt: 5 timmar och 54 minuter)

Fulhetens dag


”Folkets längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist.”
Olof Palme

  • 1568 – De svenska hertigarna Johan och Karl inleder ett uppror mot sin halvbror, kung Erik XIV, för att avsätta honom från tronen. Målet nås den 29 september, då de intar Stockholm och arresterar Erik.
  • 1764 – Den första nedtecknade observationen av en nebulosa görs av den franske astronomen Charles Messier i dennes katalog.
  • 1806 – Sexton tyska furstendömen lösgör sig från det gamla tysk-romerska riket och bildar Andra Rhenförbundet.
  • 1937 – Vid världsutställningen i Paris visas Pablo Picassos målning Guernica offentligt för första gången.
  • 1962 – Rockgruppen The Rolling Stones gör sitt första scenframträdande. Det sker på The Marquee Club i London.
  • 1998 – Värdnationen Frankrike vinner fotbolls-VM.
  • 2014Häftiga strider bryter ut mellan Palestina och Israel. Gazaremsan utsätts för raketattacker och Israel anfalls av terroristgruppen Hamas.