God morgon Roslagen – Måndagen den 1 april

"Smicker liknar vänskap, precis som en varg liknar en hund." George Chapman

0
279

Måndagen den 1 april, v14

Harald, Hervor

Mansnamnet Harald är ett gammalt nordiskt namn som är bildat av ord som betyder ’här’ och ’härskare’. Betydelsen är alltså ungefär ’härförare’ eller ’befälhavare’. I Danmark och Norge har flera kungar burit namnet. Den engelska formen är Harold.

Hervor är ett fornnordiskt kvinnonamn sammansatt av orden her (krigshär) och vor (försiktig). Det äldsta belägget i Sverige är från år 1813.

Solen går upp: 06:10 (dag: 13 timmar och 16 minuter)
Solen går ner: 19:26 (natt: 10 timmar och 44 minuter)

Skojardagen

Aprilskämt, eller äldre att ”narra april”, är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april, vilket innebär att man försöker lura varandra på olika harmlösa sätt. I flera länder finns ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad.

I Storbritannien, Irland, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland kallas dagen för All Fools’ Day eller April Fools’ Day. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för un poisson d’avril (aprilfisk), och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns). I Indien är det tradition att luras under Holi-festen den 31 mars medan det i Spanien och Latinamerika är tradition att istället luras den 28 december på värnlösa barns dag.

Aprilskämtens ursprung är oklart, men de tidigaste beläggen för traditionen härstammar från 1500-talet. Redan i mitten av 1600-talet förekom det att tidningar publicerade aprilskämt, exempelvis i England, något som fortsatt har varit populärt inom olika massmedia, till dags dato.

”Smicker liknar vänskap, precis som en varg liknar en hund.”
George Chapman

  • 1520 – Unionskungen Kristian II kungör fullt sanningsenligt att Sveriges riksråd har utsett honom till kung över Sverige.
  • 1867Singapore blir brittisk kronkoloni.
  • 1918 – Brittiska Royal Air Force skapas.
  • 1976 – Dataföretaget Apple skapas av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne.
  • 1999Nunavut etableras i norra Kanada som ett inuitiskt administrerat territorium med visst självstyre.
  • 2001 – Jugoslaviens förre president Slobodan Milošević arresteras av serbiska myndigheter och sätts i husarrest. Den 28 juni utlämnas han till krigsförbrytartribunalen i Haag.