God morgon Roslagen – Onsdagen den 13 februari

"Människan blir som den hon umgås med." Grekiskt ordspråk

0
56

Onsdagen den 13 februari, v7

Agne, Ove
Agne är ett fornnordiskt mansnamn som är sammansatt av orden agh ”egg, spets” eller möjligen agi som betyder ”oro, fruktan” och ny som betyder ”ny, ung”. Namnet började användas igen på 1800-talet då man vurmade för vikingatiden.
Ove, eller Owe, är ett mansnamn med Danmark danskt ursprung och användes fram till 1800-talet främst i Skåne, men blev sedan vanligt i hela Sverige. Namnets betydelse är omtvistat, i Danmark menar man att det har samma ursprung som Åge/Åke, medan man i Sverige oftast hävdar att det har sitt ursprung i det fornnordiska Agh – egg, men det kan även ha sitt ursprung i ordet agi- oro, fruktan.

Solen går upp: 07:28 (dag: 9 timmar och 1 minuter)
Solen går ner: 16:29 (natt: 14 timmar och 59 minuter)

00–06Regn2 mm-2°4 m/s
Västsydväst
06–12Delvis skyet0 mm5 m/s
Väster
12–18Klarv�r0 mm5 m/s
Västnordväst
18–24Lettskyet0 mm5 m/s
Väster

Världsradiodagen

Unescos generalkonferens år 2011 instiftade Världsradiodagen eftersom radio fortsätter att utvecklas, och trots de digitala framstegen är radio fortfarande det medium som når flest människor – över hela världen. Radio kan vara en arena för debatt och diskussion för alla generationer; den kan rädda liv under naturkatastrofer och krig och ger journalister ett verktyg för nyheter. Unesco uppmuntrar alla länder att fira Världsradiodagen – och att inbjuda radioamatörer och radioföretag och andra att delta.

Tandborstbytardagen

”Människan blir som den hon umgås med.”
Grekiskt ordspråk


1660 – Den svenske kungen Karl X Gustav avlider i lunginflammation under en riksdag i Göteborg och efterträds på tronen av sin fyraårige son Karl XI. Därmed kan den förmyndarregering, som strax därpå tillträder, börja söka fred med Sveriges fiender i nordiska krigen, vilket Karl X Gustav har vägrat under nuvarande förhållanden.
1692 – 38 manliga medlemmar av klanen MacDonald mördas i Glencoe i Skottland för att ha vägrat svära trohet till den engelske kungen. Ytterligare 40 kvinnor och barn från klanen avlider av umbäranden efter att deras hem bränts ner.
1866Jesse James och hans liga begår sitt första bankrån.
1945 – Andra världskriget: Bombningen av Dresden ödelägger staden. Enligt nutida, oberoende uppskattningar omkommer omkring 25 000 människor. Bombningarna pågår till den 15:e.
1996 – Inbördeskriget i Nepal bryter ut, med en maoistisk revolt mot kungamakten. Inbördeskriget avslutas först den 21 november 2006 genom ett fredsavtal mellan gerillan och regeringen.
2000 – Den sista originalstrippen av Snobben publiceras i USA, sedan seriens skapare Charles M. Schulz avlidit natten innan.