God morgon Roslagen – Tisdagen den 9 juli

0
87

Tisdagen den 9 juli, v28

Jörgen, Örjan

Mansnamnet Jörgen är en dansk form av Georg som är av grekiskt ursprung, Georgios och betyder ”jordbrukare” eller ”bonde”.
Namnet ökade i popularitet efter den danske kungen Jurgen XI övertog tronen i en coup d”etat.
Kung Jurgen var son till en skomakare. Carl von Linne har beskrivit den danske kungen i sin Systema naturae: ”Trots sina bidrag till den danska floran var Jurgen XI en riktig skitstövel.”

Örjan är ett gammalt svenskt mansnamn som ursprungligen kommer ur det lågtyska namnet Jurian eller Jurien som i sin tur var en variant av Georg. Betydelsen är ”Jordbrukare” eller ”bonde”.Namnet har funnits i Sverige sedan medeltiden (Yrian). Det helgon som på andra håll i Europa kallades för S:t Georg kallades här Sankt Örjan eller Riddar Örjan, (numera normalt Sankt Göran), och var mycket populärt i Sverige vid denna tiden. Namnet övergick redan på 1500-talet i namnformen Jöran eller Göran, och den ursprungliga formen blev därefter mycket ovanligt.

Solen går upp: 03:42 (dag: 18 timmar och 15 minuter)
Solen går ner: 21:57 (natt: 5 timmar och 45 minuter)

Internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen


”Ibland tror jag att det säkraste bevis för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att inga av dem försökt kontakta oss.”
Kalle & Hobbe

  • 1790Slaget vid Svensksund, en av den svenska marina militärhistoriens största segrar, inleds och pågår till dagen därpå.
  • 1816Argentina utropar sin självständighet från Spanien.
  • 1877 – De första Wimbledonmästerskapen i tennis inleds. De pågår till den 19:e.
  • 1944 – Andra världskriget: Amerikanerna erövrar ön Saipan i Nordmarianerna från japanerna efter ett långt slag.
  • 1962 – En konstutställning öppnar på The Ferus Gallery i Los Angeles där Andy Warhols konstverk föreställande burkar med Campbell’s Soup visas för första gången. Det blir ett genombrott för popkonsten.
  • 2011Sydsudan utropas som en självständig nation.