God morgon Roslagen – Torsdagen den 11 juli

0
94

Torsdagen den 11 juli, v28

Elenora, Ellinor

Kvinnonamnet Eleonora betyder ”den barmhärtiga” och kommer från grekiskan. Namnet kan även vara en förkortning av latinets ”Honora” (Honor) och är ett vanligt brittiskt och irlänskt namn. Enligt behindthename.com var Eleonora av Akvitanien den första som bar namnet, hon döptes till Aenor efter sin mor men för att särskilja de två började man kalla henne alia Aenor (”den andra Aenor”) vilket sedan blev Aliénor. Flera namn har utvecklats ur Aliénor/Eleonora: Ellinor, Nora, Ella, Ellen o.s.v. Namnet började användas i Sverige sedan Gustav II Adolf gifte sig med Maria Eleonora av Brandenburg 1620. Det finns flera kungligheter som hetat Eleonora och namnet har därför stått i almanackan sedan mitten på 1700-talet. 

Kvinnonamnet Ellinor är en svensk variant av Eleonora som är ett romanskt namn med oviss betydelse. Ibland anges det att Eleonora/Ellinor har betydelsen ”Bäst” ”Gud är mitt ljus” eller ”den barmhärtiga” från grekiskans eleos = barmhärtig. Ellinor sägs härstamma ur det grekiska namnet Helena vilket även de har en betydelse av ljus, men har i vissa kretsar även en koppling till det grekiska namnet Aurora. Namnet har under sin resa genom Europa gjorts om så att det passat dit det kommit. Den svenska formen av Ellinor kommer från den engelska formen Eleonora som kom till Sverige när en kung gifte sig med just en Eleonora.

Solen går upp: 03:45 (dag: 18 timmar och 9 minuter)
Solen går ner: 21:54 (natt: 5 timmar och 51 minuter)

FNs befolkningsdag

Internationella råkostdagen


”Tag inte livet alltför allvarligt. Du kommer i alla fall aldrig ifrån det levande.”
Elbert Hubbard

  • 1533 – Påven Clemens VII bannlyser den engelske kungen Henrik VIII.
  • 1789 – Den franske kungen Ludvig XVI avskedar den mycket populäre finansministern Jacques Necker. Även om han återinsätts fem dagar senare blir detta en av orsakerna till stormningen av Bastiljen, som utlöser franska revolutionen, den 14:e.
  • 1804 – USA:s vicepresident Aaron Burr skjuter finansministern Alexander Hamilton i en duell. Hamilton avlider dagen därpå.
  • 1897 – Salomon August Andrée startar sin polarexpedition från Danskön på Svalbard.
  • 1975 – Utgrävningen av kejsar Qin Shi Huangdis terrakottaarmé inleds i Xi’an i Kina.
  • 1995 – Serbiska och bosnienserbiska styrkor inleder mördandet av över 8 000 bosnienmuslimska män och pojkar i staden Srebrenica med omnejd i den så kallade Srebrenicamassakern. Massakern pågår till omkring den 22:a.