God morgon Roslagen – Torsdagen den 13 juni

0
33

Torsdagen den 13 juni, v24

Aino, Aina

Aina är ett kvinnonamn av finskt ursprung som betyder ”alltid”. Nära besläktat med namnet Aino, som har sitt ursprung i det finska nationaleposet Kalevala. Aina är dock inte enbart av finsk ursprung utan kan spåras även till gamla keltiska, japanska, spanska, afrikanska och hebreiska kulturer. I keltisk kultur stod ”aina” för glädje. På hebreiska betyder Aina ”skönhet” och även ”Gud är givmild” då det är kortformen av ”Jaina”. På nigerianska står ”aina” oftast för ”svår födsel”. I Japan betyder det ungefär ”favoritgrönsak”, men det beror på val av skrivtecken. På Hawaiianska betyder Aina ”land”. Ett viktigt ord i språket för det står för mycket.

Aino är ett kvinnonamn som har sitt ursprung i det finska nationaleposet Kalevala. Namnet är nära besläktat med det finska ordet ”ainoa” vilket betyder den enda. Namnsdag den 13 Juni.
Namnet Aino förekommer även i Japan, troligen för att det finns en etnisk grupp i japan som kallas för Aino-folket(Ibland även Ainu-folket). Aino betyder på japanska ”kärleksblomma”. En av karaktärerna i den japanska tecknade serien ”Sailor moon” heter ”Minako Aino” även känd som Sailor Venus. Det finns även ett japanskt berg och en tågstation uppkallad efter Aino. Förekommer förutom i Sverige, Finland och Japan, även i Estland.

Solen går upp: 03:25 (dag: 18 timmar och 39 minuter)
Solen går ner: 22:04 (natt: 5 timmar och 21 minuter)

Inget tema idag


”Frågan är inte vad som är meningen med livet, utan vad som är livets mening för dig.”
Okänd

  • 313Ediktet i Milano slår fast att romarriket ska förhålla sig neutralt i religiösa frågor, vilket innebär slutet på förföljelsen av de kristna.
  • 1903 – Den första Harley-Davidson-motorcykeln presenteras.
  • 1944 – En tysk V-2-raket kraschar i Bäckebo i Småland. Den blir känd som Bäckebobomben.
  • 1952 – Ett svenskt signalspaningsplan av typ DC-3 skjuts ner av sovjetiskt MiG-15-flyg öster om Gotska Sandön, vilket blir inledningen till den så kallade Catalinaaffären.
  • 1971The New York Times inleder publiceringen av The Pentagon Papers, hemligt material från Pentagon om USA:s politiska och militära agerande i Vietnamkriget.
  • 2004 – EU-kritiska Junilistan vinner sensationella 14,5 % av rösterna i det svenska valet till Europaparlamentet.