- Annonser -

Torsdagen den 6 december, v49

Nikolaus, Niklas
Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nicolas, Nicholas, är ett egennamn och mansnamn, som är ett grekiskt namn bildat av Nike seger och laos folk. Namnet har förekommit hos ett antal ryska tsarer och hos ett antal påve påvar. Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre.
Niklas, Nichlas, Nicklas eller Niclas är ett mansnamn och en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekisk härkomst. En annan variant är Nicholas eller Nikolas. Niklas (Nikulas) är belagt som namn i Sverige på en runsten från början av 1100-talet.

Solen går upp: 08:28 (dag: 6 timmar och 15 minuter)
Solen går ner: 14:43 (natt: 17 timmar och 45 minuter)

02-06Skyet0 mm-2°4 m/s
Väster
06-12Skyet0 mm-2°3 m/s
Västsydväst
12-18Skyet0 mm1 m/s
Västsydväst
18-24T�ke0 mm1 m/s
Söder

Saint Nicholas Day
Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med på julafton firar man Saint Nicholas födelsedag på aftonen också, den 5e december, då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framförallt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta med familjen.

Ursprunget av Saint Nicholas och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat, men en version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter. Läs mer om Saint Nicholas här <länk>.</länk>

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Luteranska kulturhistoria, men andra exempel på temadagar som är (delvis) baserade på en helig figur är Mårten Gås och Lucia.

”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.”
Astrid Lindgren

- Annonser -