Heroisk insats räddar livet på äldre man

En äldre man fick plötsligt hjärtstopp utanför sitt hem i Herräng när han hade besök av trädfällaren "Tampen" Back som även arbetar som brandman i Norrtälje.

0
292

Efter att mannen plötsligt ramlat ihop ringer han 112 och påbörjar hjärt-lungräddning. Cirka tio minuter senare är Conny Hedin, styrkeledare för räddningstjänsten i Hallstavik, på plats. Han har jouren och räddningstjänstens befälsbil med sig vilket är utrustad med hjärtstartare, sjukvårdsväska och syrgas.

Efter att använt defibrillator så går hjärtat igång. Men mannens hjärta stannar igen. Då har räddningstjänsten från Hallstavik kommit med mer personal som startar mannens hjärta igen med hjärtstartaren. Conny Hedin har erfarenhet av sjukdomslarm med hjärtstopp. Räddningstjänsten i Norrtälje kommun åker på hjärtstoppslarm varje vecka.

– Men jag har aldrig varit med om att någon har pratat tidigare. Han visste var han var. Att vi lyckades så bra är helt ”Tampens” förtjänst., säger Conny Hedin till Norrtälje Tidning.

– Han hade tur i oturen. Om jag inte hade varit där hade han inte klarat sig, säger ”Tampen” Back.

Både ambulans och ambulanshelikopter kom till platsen efter räddningstjänsten och mannen flögs till Norrtälje sjukhus. Tiohundras kommunikationsavdelning meddelar på fredagseftermiddagen att mannen var vid medvetande när han kom in till sjukhuset och att hans tillstånd varit stabilt under dagen.

Inträffar plötsligt hjärtstopp gäller det att agera snabbt. För varje minut inget görs så ökar risken för dödsfall med tio procent.