Hit reste svenskarna i juni och juli – och det här resmålet valdes bort

0
220

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att summera. En trend för sommaren 2019 har varit storstadssemestern som ökat stort med London (+38 %), Prag (+38 %) och Krakow (+40 %) i spetsen. Bland charterresmålen klättrar Preveza in på topp tio och nyare resmål som Durres och Kavala står för stora ökningar, även om de än så länge hamnar utanför topplistorna. Störst tapp står resorna till USA för – en effekt av den svaga svenska kronan.

Parga, Grekland
Parga, Grekland

– Med en något trög start av försäljningen i början av året har vi under sommaren haft fullt upp. Våra säljare och vår hemsida har jobbat hårt för att tillfredställa svenskarnas törst efter solsäkra veckor. Precis som vi förutspådde innan sommaren blev Bali en av sommarens stora snackisar. Ett resmål med vacker natur, fantastisk lokalbefolkning, bra surf och ett lugn som många andra platser saknar. Dessutom är ju vädret bäst nu under våra sommarmånader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Sommarens trend – storstadssemester

Tidigare år har svenskarnas fokus mest legat på resmål som kan erbjuda svalkande dopp i sommarhettan. I år syns stora ökningar på storstäder i Europa, många som inte har badmöjligheter över huvud taget. På topplistan ökar London och Prag med +38 % vardera jämfört med förra året. Prisvärda Krakow ökar med hela +40 %, främst på grund av sitt goda rykte som en mysig storstad men självklart även då man får betydligt mycket mer för pengarna här än på många andra platser just nu. Utanför topp tio syns flera stora ökningar med Madrid i spetsen (+106 %). Denpasar på Bali ökar med hela + 78 %, trendiga Beirut med +71 % och Dublin och Lissabon med + 45 % vardera.

Svag krona bidrar till stort tapp på resor till USA

Det har väl inte undgått någon att den svenska kronan inte är särskilt fördelaktig för den som vill semestra i USA just nu. Detta märks även på bokningarna där minskningar syns på i stort sett alla stora städer i USA. New York är den enda som tar sig in på topplistan, men utanför den syns en minskning med -36 % på San Francisco, – 37 % på Los Angeles, – 41 % på Orlando och – 10 % på Miami.

– För någon som älskar USA som jag gör är det såklart trist att se att de tappat i sommar. Jag är dock rätt övertygad om att siffrorna kommer se bättre ut under hösten och vintern då svenskarna har en stor förkärlek för kryssningar som avgår från framför allt Miami. Förhoppningvis har vi även en starkare krona då, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Inga större överraskningar på chartertopplistan

Topplistan över mest bokade charterresmål ser i stort sett likadan ut som den gjorde förra sommaren. Mallorca toppar, strax före Chania på Kreta och Rhodos stad. Palma de Mallorca ligger dessutom på sjätte plats över mest bokade resmål med reguljärflyg så resmålet är definitivt en favorit bland svenskarna. Den enda nykomlingen på listan är Preveza på det grekiska fastlandet. Hit flyger man främst för att besöka de grekiska pärlorna Parga och Lefkas. Det resmål som fick lämna topplistan var Zakynthos som dock bara tappade en placering och hamnade på en elfte plats. Störst ökningar står Durres i Albanien (+ 350 %) och Kavala (+ 90 %) på grekiska fastlandet för.

 

Mest bokade flygresorna med avresa under juni och juli 2019

 1. London (1)
 2. Prag (5)
 3. Barcelona (2)
 4. Malaga (3)
 5. Paris (6)
 6. Palma de Mallorca (7)
 7. Alicante (ny!)
 8. Krakow (ny!)
 9. Rom (ny!)
 10. New York (10)

Mest bokade charterresorna med avresa under juni och juli 2019

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania (2)
 3. Rhodos stad (3)
 4. Split (5)
 5. Antalya (6)
 6. Larnaca (4)
 7. Kos stad (7)
 8. Las Palmas (10)
 9. Heraklion (8)
 10. Preveza (ny!)

– Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia (både i butik och online) under 2019 med avresa under juni och juli 2019. Inom parentes syns förra årets placering vid samma tidpunkt.