Imorgon inleds fredssamtalen om Jemen i Rimbo på Johannesbergs slott

FN-fredssamtalen om kriget i Jemen börjar på torsdag. Det är på Johannesbergs slott i Roslagen vid Rimbo strax utanför Gottröra som förhandlingarna ska ske. De två huvudaktörerna, huthierna och regeringssidan, inleder samtalen som kan vara ett steg att mildra den extrema humanitära katastrof som har inträffat.

0
442
Johannesbergs Slott i vinterskrud. Källa: Johannesbergs Slott.

Det finns positiva tecken som trots allt tyder på att både huthierna och regeringens representanter är beredda till kompromisser, något som knappast varit på tal tidigare.

Kriget har pågått i ca 3,5 år och bägge sidor har tagit mängder med fångar, både militära och civila. Enligt regeringssidan finns det över 14.000 st människor i fängelser som administreras av huthierna.

Hur många som tagits tillfånga av regeringens militär är inte känt, men Amnesty har rapporterat om fasansfulla förhållanden i fängelser som drivs av Jemens säkerhetstjänst. Det betraktas som ett stort framsteg att de båda stridande parterna inför förhandlingarna kommit överens om en fångutväxling i större skala.

Enligt al-Jazira kommer huthierna och regeringssidan att utväxla mellan 1.000 och 2.000 fångar. Lokala medier rapporterade på onsdagen att fångutväxlingen redan påbörjats. 19 huthier släpptes fria och har återvänt till sin hemprovins Hajjah i nordvästra Jemen.

Huthierna invaderade Saana i september 2014 och president Abdrabbu Mansour Hadi och hans administration flydde. Först till hamnstaden Aden i söder och senare till Riyad i Saudiarabien.

Saudiarabien anslöt i kriget på regeringens sida i mars 2015. Det saudiska flygvapnet uppges ha utfört mer än 18.000 attacker mot områden i Jemen som kontrolleras av huthierna. Det uppskattas att ungefär en tredjedel av dessa anfall har drabbat civilbefolkningen.

Andra påtagliga bekymmer är att pengarna tagit slut. Det finns statsanställda i Sanaa som inte fått lön på flera år. En tredjedel av skolorna i landet uppges ha tvingats stänga.

Andra katastrofer är tillgången till rent vatten vilket ledde till att en koleraepidemi blossade upp härom året och bekämpades, men som återigen har inträffat på nytt. Det uppskattas att fler än 10.000 människor smittas varje vecka, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Fakta om kriget i Jemen har pågått ca fyra år

  • Under Jemenkriget uppges ca 57.000 människor dödats.
  • Cirka 75% av Jemens befolkning, ca 22 miljoner människor, behöver extern nödhjälp för att överleva.
  • Det uppges dö ett barn var tionde minut i Jemen i sjukdomar som skulle kunna förebyggas av vaccin. Bristen på medicin ger farsoterna fritt spelrum.
  • Ca 400 000 barn lider av livshotande undernäring.
  • Närmare 2,5 miljoner jemeniter, varav en miljon barn, är flyktingar i sitt eget land.

Källa: Reuters, Unicef