LEDARE: Dagens presskonferens – vad sa man egentligen?

0
491

Tanken var att skriva en saklig och faktaspäckad artikel från dagens presskonferens i kommunhuset där representanter från kommunen, räddningstjänsten och Vattenfall var på plats.  Målet var att kunna ge läsarna tydliga besked då era behov borde vara i centrum istället för förmedlandet av den bild man vill visa. Men hur jag än har vänt på tankarna så blev det en vacklande ledare som på sitt sätt kanske också visar på hur vacklande information lämnat medborgare att lösa sina egna problem.

Låt mig vara tydlig med att först påstå att ingen har gjort något fel. Alla inblandade i dagens presskonferens har utan tvekan agerat utifrån sin förmåga och  det är snarare där skon klämmer som gör att känslan efter presskonferensen snarare var tomhet än känslan av att vi nu alla får det stöd och hjälp som behövs för att ta oss ur situationen.

När vi alla öppnade ögonen på onsdagsmorgonen var det nog få som kunde förstå vidden av Alfridas fälttåg över Roslagen. Medborgarna i kommunen blev förmodligen lika tagna på sängen som Norrtälje kommun och Vattenfall. Kommunen gick redan ut på kvällen innan och varnade för den kommande stormen som klassificerades av SMHI som klass 2. En ganska allvarlig varning i sammanhanget där kommunen nu säger att man egentligen började sitt krisarbete redan då.

Jag själv satt och försökte liverapportera på Norrtelje Nyheter med allt som hände. Inledningsvis var det träd över vägen och innan midnatt började så rapporterna komma om de första strömavbrotten. När även jag besegrades av Alfrida var klockan 03:45 och närmare 8000 abonnenter var utan ström. Helt klart ett ganska så alarmerande läge.

Men med strömmen borta, vägar blockerade och mobilmaster vars eventuella reservaggregat tagit slut så var det naturligtvis svårt att få en korrekt bild av hur omfattande stormen var. Kommunen själv berättar på presskonferensen att man inte förstod vidden av stormen förrän på torsdagen, nästan två dygn efter att stormen började.

Vattenfall tycks ha upplevt samma situation och deras avbrottskarta och app visade långt ifrån hur illa situationen egentligen var. Långt fler områden var drabbade än vad systemet visade. Vad som ligger bakom detta kan jag tyvärr inte svara på.

Kommunen agerade utifrån den information man hade och den var alldeles för skral för att man tidigt kanske skulle ha valt att gå in i stabsläge istället för att välja förhöjd beredskap. Kanske skulle militär eller hemvärn ha satts in. Kanske skulle de 400 äldre med icke fungerande trygghetslarm ha kontaktats redan under onsdagen.

När jag idag fick ett meddelande där det beskrivs hur en 90-årig kvinna hittades av sina grannar 2 dygn efter stormen, sittandes ensam i sitt hus med 2 stearinljus, 5 grader inne och alldeles vit, ja då förstår man att allt omöjligen kan ha skötts på absolut bästa sätt. När damen ifråga erbjöds ett boende av biståndshandläggaren så ingick inte mat vilket kommunen idag krasst förklarade med att om personen ifråga inte hade måltider vanligtvis så skulle ersättningsboendet heller inte erbjuda detta. 90 år gammal, fördriven från sitt hem av en storm som hittas efter 2 dygn av sina grannar kanske inte riktigt verkar ha kapaciteten att slänga ihop en måltid på ett temporärt boende anordnat av kommunen. De slutade med att de hjälpsamma grannarna bokade in damen på ett av kommunens hotell. Det är sånt som berör, som visar på vilka otroligt goda själar det finns i vår kommun.

Tycker kanske att dagens paradoxala höjdarfråga kom från Tobias Bernander, Norrtelje Tidning (ja, det är beröm). Enligt NTs uträkning kommer Vattenfall behöva punga ut med ca 200 miljoner kronor i ersättning till abonnenterna enligt den lag om ersättning som finns. Lägg till allt annat som man kan hålla till ansvars för och alla kostnader för att nu återställa elnätet. Notan kanske landar på 300?, 400?, 500? miljoner, jag bara spekulerar.

Vattenfalls svar på min fråga som många av er ställde var varför man inte har lagt ner mer kabel i marken än vad som har gjorts ingav knappast något förtroende. Svaret var enkelt och man tycker att man hittills har lagt ner otroliga summor pengar på elnätet i Roslagen. Som många påpekade, varför har man inte lagt ner elkabel på de håll där man har lagt ner fiber, vilket lite obegripligt besvarades med att det handlar om marktillstånd, att det är en krånglig process att lägga ner elkabeln då markägare ska kontaktas och tillstånd sökas.

Men är det mindre kostsamt och långsiktigt att nu få en nota på minst 200 miljoner kronor (garanterat betydligt mer). Kanske skulle kommun, Vattenfall, och bredbandsaktörer kunnat ha samarbetat för att finna hållbara lösningar på många plan för en fungerande landsbygd.

Kommunen har nu öppnat ett antal faciliteter för de områden som har stort behov av det. Förutom på Björkö som också fortfarande till stor del är utan ström, där skolan är stängd och där man någon vecka innan jul valde att tömma skolans värmesystem för att kallställa byggnaden. Den lokala fantastiska brandkåren som drivs av en lokal förening har tyvärr otjänligt vatten, så till annat än att släcka bränder duger vattnet inte till. Men för övrigt så är kommunens agerande naturligtvis rätt. De offentliga lokalerna ägs av medborgarna och ska naturligtvis användas av medborgarna.

Diskussionen lär fortsätta när ”stormen” har gått över och någon kanske tycker det är opassligt att skriva det jag gör i det här läget. Återigen så finns det många slutsatser att dra och lärdomar att lära sig av. Att alla har agerat utifrån sitt bästa råder det ingen tvekan om, jag skrev det i början. Att civilsamhället som alltid bör vara starkt fyller en viktig roll i att vara en del i att skapa ordning i kaoset, det kanske är bra.

Vi är alla vanligtvis bortskämda med relativt enkla liv jämfört med våra förfäder. Strömmen bor i vägguttaget och vattnet kommer ur kranen, det är så vi vanligtvis förhåller oss till dessa livsnödvändiga funktioner som gör våra liv så mycket enklare.

Tänk om kommunen lånade de kommande två prognostiserade miljarderna till att bygga en kommun där medborgarna oavsett var man bor hade en stormsäkrad infrastruktur, en kommun där alla medborgare oavsett vart man har valt att bosätta sig också fick ta del av kommunens arbete med att skapa Sveriges populäraste landsbygd vilket teoretiskt borde innebära fiber, vägar, broar, skolor och så mycket annat.

Nu äger dock inte kommunen större delen av elnätet i kommunen. Det gör man faktiskt bara i Norrtälje stad med omnejd genom det kommunala bolaget Norrtälje Energi, så i den frågan är vi hänvisade till bolaget Vattenfall.  Och Vattenfall säger att man redan har investerat väldigt mycket pengar i Roslagens elnät. Så då kan de ju knappast ha gjort fel?

Kommunen beslutade att införa ett landsbygdsråd för bra över ett år sen, kanske är det två? Ett råd där alla bygder i kommunen samlas och rådgör i hur man vill se att kommunen ska utvecklas. Måhända kommer detta landsbygdsråd ha kraften att ge röst åt de som nu sitter strömlösa och inväntar konsekvenserna av SMHIs andra klass 2 varning som lär gå av stapeln i morgon tisdag. Den som lever får se.

Daniel Toresson, ansvarig utgivare Norrtelje Nyheter