Lisbet Palme har avlidit

Lisbet Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen via TT.

0
225
Lisbet Palme blev 87 år

Lisbet Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen via TT.

Lisbet Palme blev 87 år och var gift med Olof Palme i 30 år och var med när hennes make Olof Palme, dåvarande statsministern mördades i centrala Stockholm i februari 1986. Tre år senare pekade hon ut Christer Pettersson som sin makes mördare. Pettersson åtalades för mordet, men frikändes så småningom.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar på Twitter Lisbet Palmes bortgång: ”Fina, kloka Lisbet Palme har gått bort. Vila i frid”.

Även barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) skriver på Twitter: ”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många.”

Lisbet Palme föddes den 14 mars 1931 som dotter till ingenjören Christian Beck-Friis och Anna Beck-Friis. Hon utbildade sig till barnpsykolog och var under en tid också ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond. Hon gifte sig den 9:e juni 1956 med Olof Palme.

Lisbet Palme mycket engagerad i utbygg­naden av barn­om­sorgen och hennes hjärte­fråga var barn i behov av särskilt stöd och hur barn­om­sorgen/för­skolan skulle utformas – både lokaler och peda­gogik – för att mot­svara dessa behov.

Lisbet Palme hade ett outsinligt engagemang och en skarp analytisk blick, säger Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palme internationella center.