Många bilägare riskerar körförbud under julledigheten

I år får många fordon körförbud den 1 januari och behöver därför besikta senaste i december – en månad då det sannolikt kommer att finns få tider tillgängliga eftersom månaden innehåller få arbetsdagar.

0
173
I december kan det bli svårt att hitta lediga tider på besiktningsstationerna runt om i Sverige. Efter de nya inställelsereglerna som trädde i kraft den 20 maj, har fordon som besiktades i oktober förra året nu istället fått december som sista besiktningsmånad – en månad med få arbetsdagar.

Med en förändrad besiktningsbransch och flera aktörer på marknaden har bilägarna fått ett nytt förhållningssätt till sin bilbesiktning. Tidigare var många ute i god tid och bokade sin besiktning långt i förväg. Idag bokar de flesta bara ett par dagar innan, vilket ger en snabbt föränderlig bild av bokningsläget på stationerna, berättar Besiktas marknadschef Niklas Gustavsson.

 

Under december kan det bli svårt att få en besiktningstid, samtidigt som många får körförbud i januari.


Boka besiktningen innan helgerna

I år får många fordon körförbud den 1 januari och behöver därför besikta senaste i december – en månad då det sannolikt kommer att finns få tider tillgängliga eftersom månaden innehåller få arbetsdagar. Många av dessa fordon har fortfarande inte besiktats och vilket innebär att det kan bli svårt att hitta en ledig tid om man är ute i sista minuten.

Försök därför boka tid så fort som möjligt”, säger Niklas Gustavsson. Då har du större chans att få en tid som passar bra utan att du slipper stressa i julstöket.”

Det kan dessutom vara en bra idé att göra sin besiktning innan vinter kommer på riktigt. ”En besiktning är en kontroll av de viktigaste delarna i bilen, så besikta gärna innan du ger dig iväg på vintervägarna. Då får du koll på hur trafiksäker din bil är och kan känna dig lugn i trafiken”, tipsar Niklas Gustavsson.