Nästa vecka är det finska kulturveckan!

0
299

Den 6 december är som bekant Finlands självständighetsdag och detta ska firas ordentligt, även i Norrtälje kommun. Detta datum infaller under den kommande finska kulturveckan och blir därför ett självklart inslag i det gedigna schemat.

Festligheterna börjar dock redan på lördagen den 1 december med pyssel på konsthallen, och den officiella invigningen äger rum på Stora Torget måndagen den 3 december.

– Vi har program för alla åldrar, från förskolebarn till 100-åringar, det är jag allra mest glad över, säger Aulikki Lundgren, från Roslagen Kalevala, som är en av föreningarna bakom kulturveckan.

Det är Norrtälje kommun, kultur- och fritidskontoret, som tillsammans med Föreningen Roslagen Kalevala samt Norrtälje Finska Förening arrangerar programmet.

 

Förfest, fest och efterfest
Inför självständighetsfirandet arrangeras som sig bör en finsk förfest (etkot). Efter firandet väntar en efterfest, även det en finsk tradition (jatkot).

Etkot går helt i tangons tecken. Publiken får veta hur det var att leva i skuggan av Kungen, Finlands absolut största tangosångare Olavi Virta. Dottern Ilse berättar om sin innehållsrika barndom när mamma och alla barnen var tvungna att fly mediauppbådet och flytta till Sverige.  Till denna berättelse hör sång och dans till Olavis minnesvärda sånger som dragspelsvirtuosen Ari Haatainen spelar.

Morgonen därpå vaknar man till självständighetsdagen, då man enligt finsk tradition tänder två ljus vid fönstret. På eftermiddagen firas dagen med en konsert i Norrtälje kyrka, en konsert som avslutas med Daniel Edoffs Sibelius ”Finlandia” på orgel.

Jatkot firas i Hallstavik med populära Hans Raabs kåseri om den starka finska kvinnan.

Missa inte att fira den finska kulturveckan. Här hittar du hela programmet.

Källa: Norrtälje kommun