Nu är det dags för bokbåtens hösttur

0
288

På måndag startar höstens tur med bokbåten. Öarna i Norrtälje kommun är först ut bland hållplatserna. Liksom tidigare år är intresset stort bland låntagarna.

Nu är det dags för bokbåten att ge sig ut i skärgården igen. Två gånger om året byter Rödlöga skepnad till ett flytande bibliotek.

Listan över bokade böcker är lång. Bokbåten åker ut i skärgården två gånger per år, en på hösten och en på våren. Fastboende på öarna tillhör det bokslukande släktet, vilket personalen ombord är väl medvetna om.bokbåten

– Vi har flera hundra titlar förbokade den här gången. Tidigare år har många siktat in sig på samma nyheter, men i år är det lite större spridning. En av de mest populära böckerna inför höstens tur är ”Ålevangeliet”, av Patrik Svensson, som kom ut tidigare i år, säger Maria Anderhagen, som är Norrtälje kommuns samordnare för bokbåtens verksamhet.

Tog över ansvaret
Inför våren 2018 tog Norrtälje kommun över det samordnande ansvaret för bokbåtens verksamhet, och driver nu servicen vidare tillsammans med Region Stockholm samt Österåker, Värmdö och Haninge kommuner.

Måndagen den 16 september startar turen med öarna i Norrtälje kommun. Inför våren infördes ett nytt stopp i turlistan och Löparö fick vara med för första gången, efter önskemål från invånarna.

– Det blev väldigt lyckat och bland annat kom en hel förskoleklass och lånade på båten, säger Maria Anderhagen.

Efter vårens test med ny hållplats får Löparö även fortsättningsvis vara med i turlistan.

24 stopp under veckan
I övrigt ser turlistan ut enligt nedan:

Måndag 16 september
Löparö, Arholma, Gräskö, Norröra, Söderöra, Svartlöga (vid gynnsamt väder).

Tisdag 17 september
Örsö, Gällnö, Lådna, Svartsö. Ingmarsö, Husarö

Onsdag 18 september
Möja Ström, Norra Stavsudda, Korsö, Runmarö, Storö Hagede (Harö), Sandhamn

Torsdag 19 september
Nämdö, Kymendö, Ornö, Utö

Fredag 20 september
Utö, Ornö (Björkö)

För exakta tider och mer information, klicka här för att se hela turlistan

Källa: Norrtälje kommun