Ny forskning visar: Hjärtinfarkterna ökar markant på julafton

Vi ser en entydig ökning av antalet hjärtinfarkter varje julafton. Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som kan handla om till exempel konflikter eller ensamhet.

0
182
Forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden visar att antalet hjärtinfarkter i Sverige ökar med närmare 40 procent på julafton. Studien inkluderar samtliga 283 000 inträffade hjärtinfarkter i Sverige under en sextonårsperiod.

– Vi ser en entydig ökning av antalet hjärtinfarkter varje julafton. Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som kan handla om till exempel konflikter eller ensamhet. Att mat och dryck intas i större mängder än annars kan också spela in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus.

Studien visar att det oftast är de äldre, lite skörare individerna som får hjärtinfarkt på julafton. Forskarna vill nu gå vidare med sin studie genom att intervjua dem som drabbats. Genom att ställa frågor om patienternas upplevelser av julen kommer forskarna att kunna skaffa sig djupare kunskaper om vad som orsakade hjärtinfarkterna.

– David Erlinges forskning ger en tydlig signal till alla julfirare – låt oss alla vara rädda om varandra, inte minst om våra äldre medmänniskor. Låt oss passa på att ge av oss själva och vår tid innan det är för sent, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Studien publiceras i den högt ansedda tidskriften British Medical Journal den 13 december. Artikelns fullständiga titel är Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction. Artikelns försteförfattare är doktoranden Moman Mohammad.

Fakta om hjärtinfarkt 2018
Källa: Hjärt-Lungfonden

Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Symptom: Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland även med hjärtklappning, illamående, kallsvettning, yrsel och andnöd.

Tyst infarkt: Vissa individer, exempelvis äldre och personer med diabetes, kan ibland insjukna i hjärtinfarkt helt utan smärta eller med mycket vaga symptom, såsom andnöd och stark trötthet, i så kallad tyst infarkt.

När någon drabbas: Ring 112 direkt, vänta inte. Det innebär att man som drabbad inte ska ta sig till sjukhuset på egen hand och som närstående inte skjutsa den drabbade till sjukhuset. En hjärtinfarkt kräver alltid ambulanstransport för snabbast och bästa möjliga vård och behandling.

Drabbade och döda: I Sverige drabbades 25 700 personer av hjärtinfarkt under 2016. Samma år dog 6 280 personer av hjärtinfarkt. Varje timme drabbas 3 personer av hjärtinfarkt.Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt mer än halverats på tio år.