Plan(t)era för vårens pollinatörer redan nu

0
370

För att hjälpa pollinatörerna är det viktigt att se till att det blommar hela säsongen – inte minst under tidiga våren. Ett bra sätt är att erbjuda blommande vårlök. Och det är nu på hösten som de ska ner i jorden.

Pollinatörer som bin, humlor och fjärilar är trädgårdens hjältar. Utan dem blir det inga bär och frukter, så vi måste vara rädda om dem. De behöver mat hela säsongen, inte minst på tidiga våren eftersom de kan vakna tidigt.

– Ett bra sätt är att göra en insats för den tidiga vårsäsongen är att plantera vårblommande lökar som snödroppe, vintergäck, krokus, pärlhyacint och tulpan. Blanda gärna sorter så att du får blomning under hela våren innan perennerna börjar blomma, säger Blomsterlandets inköpschef Andreas Karlsson.

Blommande vårlök ger pollinatörerna vad de behöver – vilket är extra viktigt tidigt på säsongen. På bilden ser vi pärlhyacint.

Blommande vårlökar mår bäst av att komma i jorden så tidigt som möjligt under hösten, men självklart är det bättre sent än aldrig.

Kanske en blommande häck?

Annat som blommar under våren som är bra för pollinatörer är blommorna på våra vanliga bärbuskar och fruktträd, som krusbär, björnbär, blåbär och äpplen.

– Hösten är bästa tiden att plantera, och varför inte tänka ett steg längre när det gäller våra pollinatörer genom att sätta en blommande häck istället för en helgrön? Det är ett annat sätt att göra en insats.

Glöm heller inte att pollinatörerna har enklare att komma åt enkelblommande sorter än dubbla. Där kan man också göra ett aktivt val.

Bihotell – logi för bin

Men bortsett från att pollinatörerna behöver mat så krävs förstås också någonstans att bo – något som blivit allt svårare att hitta i våra alltmer prydliga trädgårdar.

– Logi i form av bihotell kan man med fördel sätta upp redan nu på hösten så att träet hinner få lita patina och inte känns alltför nytt till våren när hyresgästerna letar bo. Det kan ta någon säsong innan de hittar dit, så ha gärna lite tålamod. Men när det väl händer känns det som en storvinst, tycker i alla fall jag, säger Andreas Karlsson.