Rutavdraget dubblas från den 1 juli 2019 – så långt räcker det nya ruttaket

0
681

I vårändringsbudgeten som presenterades av finansminister Magdalena Andersson igår blev det klart att dubbleringen av rutavdraget ligger kvar. Från den 1 juli 2019 dubblas maxtaket från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och år. Med det nya ruttaket är det för en familj med två vuxna i hushållet möjligt att ta hjälp med städning fem eller sex timmar varje vecka och ändå ha bra marginal till att använda extratjänster som fönsterputs, barnpassning, flytt, trädgård eller it-hjälp.

– Vår vanligaste kund är en barnfamilj som tar hjälp hemma för att kunna kombinera jobb och familj, även många äldre tar hjälp för att få vardagen att gå ihop. Dubbleringen innebär att kunderna kan använda fler tjänster och göra livet hemma ännu enklare, säger Hemfrids vd Maria Andersson.

Med de nya reglerna är det möjligt att köpa hushållsnära tjänster för 100 000 kronor per person och år och få rutavdrag för 50 000 kronor. I rutavdraget ingår tjänster som städning, tvätt, fönsterputs, trädgård och barnpassning. Från den 1:a augusti 2016 ingår även flytt, mer avancerade trädgårdstjänster samt it-support hemma, från den 1:a januari 2017 ingår reparationer av vitvaror. Dubbleringen träder i kraft den 1:a juli 2019. Det höjda taket för rutavdrag gäller dock för hela beskattningsåret 2019.

– Att underlätta vardagen med tjänster i hemmet har blivit väldigt populärt, förra året gjorde nästan en miljon svenskar avdrag för en hushållsnära tjänst enligt statistik från Skatteverket. Den som köper en tjänst är också med och skapar nya viktiga jobb, säger Maria Andersson.

Så här långt räcker det nya rutavdraget för tre typiska hushåll:

Barnfamiljen

I en familj där båda jobbar heltid kan det underlätta att ta hjälp med städning och andra tjänster i hemmet. Med de nya rutreglerna kan båda föräldrarna köpa tjänster för upp till 100 000 kronor per person, totalt 200 000 kr, och få avdrag för halva beloppet. Om de vill ha städat alla årets 52 veckor kan de köpa fem eller sex timmar varje vecka och ändå ha bra marginal till att använda barnpassning, fönsterputs, flytt, trädgård, it-hjälp och reparation av vitvaror. Det finns också möjlighet att köpa tjänster till sina föräldrar.

Singelhushållet

Den som bor själv kan också behöva hjälp med ruttjänster för att få vardagen att gå ihop. Med det nya maxtaket på 100 000 kronor är det möjligt att köpa tre timmar städning varje vecka med god marginal för extra tjänster som fönsterputs, storstädning, flytt eller något annat.

Pensionären

För alla personer som passerat 65 år är regelverket detsamma som tidigare, de har haft ett köputrymme på 100 000 kr hela tiden. I rutavdraget för äldre ingår dock några fler tjänster, exempelvis enklare matlagning, enklare ärenden och att följa med till vårdcentralen eller apoteket. Är det två pensionärer i hushållet räcker deras avdrag till tjänster upp till 200 000 kronor per år, förutsatt att de betalar tillräckligt mycket i skatt att dra av hela beloppet mot.

Fakta: Det här behöver du tänka på

– Rutavdraget ger skattereduktion för tjänster i hemmet som städning, fönsterputs, trädgårdshjälp och barnpassning. Från den 1:a augusti 2016 ingår även flytt, mer avancerade trädgårdstjänster och it-support i hemmet. Den 1:a januari 2017 adderades även reparationer av vitvaror.

– Rotavdraget, som ger skattereduktion för renovering och andra byggtjänster, räknas ihop med rutavdraget och ingår i samma pott. Använder du rotavdrag blir ditt utrymme att göra rutavdrag alltså mindre.

– Rotavdrag går att göra upp till 50 000 kronor, dvs men skattereduktionen är 30 procent av arbetskostnaden.

– Är du osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året, hör efter med Skatteverket.

Fakta: Rutavdraget

– Förkortningen ”rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.

– Rutavdraget infördes 2007 och innebär att den som köper en hushållsnära tjänst får göra 50 procent avdrag på arbetskostnaden.

– Vid årsskiftet 2015/2016 halverades maxtaket för rutavdraget från 50 000 kronor till 25 000 kr per person och år. Den 1 juli 2019 återställs maxtaket igen från 25 000 kronor till 50 000 kr per person och år.