s/s Norrtelje till sjöss
- Annonser -

I lördags bogserades s/s Norrtelje till sin plats i hamnen. Hon byggdes 1900 av W. Lindbergs Varvs- och Verkstads AB i Stockholm med Ernst Hernberg som konstruktör. Sedan 1968 ligger hon förtöjd i Norrtälje men har fått flytta på sig på grund av hamnbyggnationen.

Under många år gick hon på rutten Stockholm-Furusund-Norrtälje. På 1930-talet gjordes även försök att använda fartyget för militära ändamål, vilket inte föll väl ut.Hon gick även från Norrtälje till Mariehamn på Åland 1951 och mellan Stockholm och Mariehamn 1952-1961.

På 1960-talet var det nära att fartyget skrotades, men hon räddades genom ideella krafter. Fartygets maskin fungerar fortfarande men ångpannan är slutbränd. Sedan 2016 driver krögarparet Malin Jönsson och David Mattsson restaurangen s/s Norrtelje, men sedan båten flyttades till det yttre hamnområdet har den varit stängd. Krögarparet har tidigare drivit Fejan och är idag krögare på det populära Furusunds värdshus.

Det blir ingen öppning av restaurangen 2018 och infrastrukturen behöver komma på plats för att verksamheten ska starta igen.

Många i Roslagen ser fram emot att krogen kommer igång då den har varit ett mycket uppskattat inslag i Norrtälje. Krogen fick mycket goda omdömen och hade även öppet för lunchservering.

- Annonser -