Svenska Dagbladets bragdguld 2018 går till Hanna Öberg!

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett mycket finare pris för det jag har gjort.

0
393
Av Andreaze - Eget arbete, CC BY-SA 4.0

Svenska Dagbladets Anders Lindblad, sekreterare i bragdnämnden, medger att valet inte var lätt.

– Det var ganska tufft. Vi höll på ganska länge, säger Lindblad, som också avslöjar att Duplantis var en av de som var närmast att hota Öberg under juryns överläggningar.

På frågan om det var aktuellt att bragdguldet skulle delas, svarar han såhär:

– Vi pratade lite om det men det tyckte vi ganska snabbt att det är fegt. Senaste gången var 1987. Det är ingen enkel sak att ta fram en vinnare. Men det är vår uppgift och då fegar vi inte, vi väljer en.

Hanna Öberg gick från okänd till känd på några timmar för den svenska idrottspubliken när hon sensationellt vann OS-guld på vinter-OS i Pyeongchang tidigare i år.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, säger Öberg när hon minns tillbaka till den där dagen i Sydkorea.

Förutom det individuella guldet i distans så var även Öberg en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten. Och just laginsatsen är något hon framhäver i sin bragdintervju.

– Jag tror att det (laget) betyder nästan allt. Att vi som lag kunde prestera så himla bra. Det här är inte bara mitt pris utan det är hela landslagets. Utan dem hade jag inte kunnat ta det här OS-guldet säger Öberg.

Skidskytten Hanna Öberg är den andra skidskytten genom tiderna (Helena Jonsson (Ekholm) den första 2009) att föräras med en bragdmedalj. Och det var en lycklig 23-åring som tog emot SvD:s gratulationer på plats i Slovenien, där hon ska tävla i världscupen på torsdag:

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett mycket finare pris för det jag har gjort. Det känns verkligen jättehäftigt, säger Hanna Öberg, med en blombukett i famnen, i en tv-intervju med Svenska Dagbladet från slovenska Pokljuka, där det svenska skidskyttelaget befinner sig för världscupstävlingar.

– Det är lite svårt att greppa. Det är ett jättestort och fint pris och att jag ska få det… Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld nästan avslutar Öberg.