- Annonser -

Den 9 november kommer åtta finalister från hela landet till Sthlm Food & Wine för att tävla om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan i Mack-SM 2018. Årets bidrag visar en tydlig hållbarhetstrend med lokala råvaror, och förhoppningen är att finalen bjuder på mackupplevelser i världsklass. Tomas Persson från Norrtälje är en av finalisterna, lycka till Tomas!

Vad sägs om ett bröd bakat på stenmalt mjöl och mörkrostat rågmjöl, toppat med äppelsallad, svartkål, rostlock och nyfriterad schalottenlök? Under Mack-SM får vi på plats vara med när nya trender skapas utifrån spännande kombinationer av smak, utseende, nyttighet och innovation. I år är Tomas Persson från Norrtälje som arbetar på RoslagsBageriet en av finalisterna och tävlar med mackan SmakExplosion.

I tävlingen utvärderar juryn både mackans gastronomiska potential och finalisternas strategier för att tillverka mackan på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Under finalen är utmaningen för de tävlande att skapa 20 mackor på endast 45 minuter. Allt förutom brödet och eventuellt tillagat kött, fågel eller fisk, ska skapas från grunden, vilket gör tävlingen till ett gastkramande race mot klockan. Det krävs med andra ord mycket för att kunna titulera sig Svensk Mästare i Mack-SM 2018. Kreativitet, ett högt tempo och smaksäkerhet är bara några av de kvaliteter som behövs för att slutligen övertyga juryn.

– Mack-SM är tävlingen där vi vill se innovativa mackor. Ingredienserna i kombination med brödet ska kittla smaklökarna och bland årets bidrag ser vi tydliga hållbarhetstrender med lokal förankring. Mackorna i finalen av Mack-SM uppmuntrar hela branschen och alla mack- och brödfantaster ute i landet att prova nya kombinationer och smaker. Vi ser en trend i att det klimatsmarta brödet nu även kombineras med klimatsmarta tillbehör, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

– De flesta hade väl nöjt sig med en pallplats förra året, men hoppet är det sista som överger en! Jag var bara tvungen att göra ett försök till, och den här mackan är bättre än förra årets, lite enklare, mycket köttigare och varorna är delvis lokalt producerade. Nu är det bara att sätta igång och träna, hinna köra igenom hela programmet ett par gånger minst – min största utmaning är timingen. Det skulle vara otroligt roligt att få stå högst upp på pallen och få bekräftat att det är fler som tycker att min macka är grymt god, säger Tomas, en av finalisterna i Mack-SM 2018.

Mackan är allround-måltiden som både kan spela huvudrollen under helgbrunchen och även agera räddaren i nöden när man är riktigt hungrig efter en lång dag på jobbet. Undersökningar från Brödinstitutet pekar på att den pågående snabbmats-trenden har gjort mackan till ett hett alternativ för dem som önskar snabba, goda och bekväma måltidslösningar. Finalisternas bidrag i Mack-SM 2018 spås ha stort inflytande över kommande bröd- och macktrender inom café och bageriverksamhet under nästa år.

- Annonser -
DELA