Uppgraderad magnetkamera i drift på Norrtälje sjukhus

0
191

Magnetkameran på Norrtälje sjukhus har uppgraderats. Vissa undersökningar går nu snabbare att genomföra, samtidigt som bilderna håller mycket hög kvalitet.

– Vi har fått precis den maskin vi behövde. Den är perfekt anpassad för vårt sjukhus, säger radiolog Bojan Dobrisherevic.

Hållbarhetsaspekterna har varit viktiga i arbetet. Förutom att återanvända magneten kunde också det flytande helium som används för att kyla magneten behållas – även det en miljövinst.

Flera av förbättringarna med den nya utrustningen bidrar till en bättre arbetsmiljö för personalen. Bland annat är det nu möjligt att lossa sängen från själva kameran, så att patienten kan läggas på plats och förberedas redan utanför rummet där magnetkameran är placerad. En rullstol i plast finns också att tillgå – det kraftiga magnetfältet gör att vanliga rullstolar inte kan användas intill kameran.

– Förutom dessa fördelar går nu vissa undersökningar snabbare att utföra. Vi kommer också att kunna ta bilder med mycket hög kvalitet, vilket har stor medicinsk betydelse, säger enhetschef Maria Mellqvist.