Väddöprofilen Inga Gustafsson, 93 tilldelas årets Norrtälje nyckel

0
67
Foto: Bo Otterström

I år tilldelas Norrtälje nyckel Väddöprofilen och eldsjälen Inga Gustafsson, 93 år.

Norrtälje Nyckel delas varje år ut till en medborgare som med hänsyn till sin verksamhet eller sina insatser i övrigt ansetts förtjänta av en utmärkelse från kommunens sida. Hedersbelöningen kan delas ut både till personer som gjort särskilt förtjänstfulla insatser för kommunen och dess utveckling, inom till exempel näringsliv, samhällsbyggande, kultur, gärningar i hembygd eller föreningsliv.

På torsdagen tillkännagavs årets mottagare av hedersutnämningen. Inga Gustafsson prisas för sitt stora engagemang för Väddöbygden med omnejd. Nils Matsson och Lenneke Sundblom, ordförande respektive vice ordförande i kommunfullmäktige, tillkännagav utmärkelsen. Själva utdelningen av Norrtälje nyckel sker under nationaldagen den 6 juni.

Nils Matsson och Lenneke Sundblom, ordförande respektive vice ordförande i kommunfullmäktige, avslöjade årets mottagare av Norrtälje nyckel som är Väddöprofilen Inga Gustafsson, 93. Foto: Bo Otterström

Motiveringen lyder:

”Inga Gustafsson har under många årtionden medverkat i fostran av barn och unga i Väddöbygden med omnejd. Redan år 1938 blev Inga aktiv inom IOGT-NTO. Det har hon varit i över 60 år. Inga är en boren organisatör, bland annat har hon organiserat bussresor inom Sverige för hugade resenärer. Det finns nog ingen ort dit bussarna inte har gått. Inga har organiserat allsångskvällar på Solhem och i Grisslehamn i över 40 år. Under Ingas långa liv, nu 93 år, har hon varit med om många typer av arbeten. Det har varit mycket handel, både i Stockholm och i kommunen, men också inom massmedia, Norrtelje Tidning och Uppsala Nya Tidning, och bank, Roslagens Sparbank. Redan år 2004 nominerades hon för första gången till utmärkelsen. En kämpe som verkat i hembygdens utveckling och inom föreningslivet. Inga är en förebild – en eldsjäl som saknar motstycke.”

– Det är en stor ära att få en sådan utmärkelse, säger Inga Gustafsson om hedersbelöningen.