Var femte produkt går upp i pris under Black Friday – här är tipsen för att inte bli lurad

Enligt en undersökning av Prisjakt hade förra årets Black Friday en genomsnittlig prisnedgång på enbart 11 procent, och var femte produkt gick till och med upp i pris.

0
138

Black Friday är rean som omsätter mest i Sverige – men störst är nödvändigtvis inte alltid bäst. Enligt en undersökning av Prisjakt hade förra årets Black Friday en genomsnittlig prisnedgång på enbart 11 procent, och var femte produkt gick till och med upp i pris. Statistiken visar också att rabatterna kan skilja sig markant beroende på vilken typ av produkt man är ute efter.

Den 23 november infaller populära reahögtiden Black Friday, men trots populariteten har långt ifrån alla produkter en bra rabattsats. Jämförelsetjänsten Prisjakt har undersökt 12 000 av de populäraste produkterna under Black Friday förra året. Resultatet visar att den genomsnittliga prisnedgången enbart var 11 procent jämfört med en vanlig dag i november, och att var femte produkt (21 %) gick upp i pris.*

– Vi ser i vissa fall att butiker höjer priserna innan Black Friday för att kunna locka med höga rabattsatser lagom till att rean startar.

Som konsument är det därför viktigt att veta att rabatterna inte alltid är så bra som de verkar, och det är viktigt att läsa på om vilka produkter och butiker som faktiskt har bra priser, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Många priser går ner under Black Friday men en femtedel blir faktiskt dyrare.

Trots en blygsam genomsnittlig prisnedgång och att var femte produkt gick upp i pris så står sig Black Friday starkt jämfört med mellandagsrean. Enligt Prisjakt var nästan hälften (48 %) av alla produkter billigare under Black Friday jämfört med under mellandagsrean (28 %). Produktkategorier med bra genomsnittlig prisnedgång under förra årets Black Friday var PC-datorer (23 %), tangentbord (17 %) och strykjärn (18 %).*

Det finns möjligheter att göra riktiga kap under Black Friday, men det är viktigt att vara medveten om att priserna kan skilja sig väldigt mycket beroende på när man handlar och i vilken butik.

Mitt tips är att över tid bevaka priserna på de produkter du är intresserad av, samt prisgranska butikerna innan du handlar. På så sätt kan du se om och när produkten har bästa möjliga pris, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.


Tips från Prisjakt inför reahögtiden

– Smartaste produkterna under Black Friday

Passa på och fynda produkter såsom hörlurar, espresso-maskiner och PC-datorer under Black Friday. Förra året var den genomsnittliga prisnedgången för dessa produkter 14–23 procent

– Köp inte dessa produkter under Black Friday

Vänta däremot med att handla kontaktlinser, portabla spelkonsoler och datorskärmar. I alla fall om trenden från förra året fortsätter, då dessa produkter hade en genomsnittlig prisnedgång på enbart 2–7 procent.

– Vänta till mellandagsrean!

Vissa produkter kan vara smartare att köpa under julrean, så skapa en lista med produkter som du inte tycker har tillräckligt bra rabatter under Black Friday och håll utkik på prisnedgången inför mellandagsrean. Förra året var exempelvis videokameror, löparskor och mobiltelefoner smartare köp under mellandagsrean än under Black Friday, med fler rabatterade produkter.

Prishistorik under Black Friday 2017 jämfört med en vanlig dag i november*

Hörlurar: 21 % av produkterna gick upp i pris under Black Friday, 57 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 14 %.

Portabla högtalare: 15 % av produkterna gick upp i pris, 52 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 12 %.

TV-apparater: 14 % av produkterna gick upp i pris, 45 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 12 %.

PC-datorer: 16 % av produkterna gick upp i pris, 70 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 23 %.

Tangentbord: 20 % av produkterna gick upp i pris, 65 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 17 %.

Jackor: 11 % av produkterna gick upp i pris, 52 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 13 %.

Löparskor: 19 % av produkterna gick upp i pris, 52 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 12 %.

Mikrovågsugnar: 23 % av produkterna gick upp i pris, 40 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 9 %.

Foundation: 38 % av produkterna gick upp i pris, 47 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 8 %.

Parfym: 22 % av produkterna gick upp i pris, 50 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 9 %.

Prishistorik under Black Friday 2017 jämfört med mellandagsrean**

Hörlurar: 52 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 33 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 10 %.

PC-datorer: 60 % av produkterna gick upp i pris, 38 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 14 %.

TV-apparater: 28 % gick up i pris, 39 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 11 %.

Laptops: 37 % av produkterna gick upp i pris, 35 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 9 %.

Jackor: 45 % av produkterna gick upp i pris, 26 % gick ned och genomsnittlig prisnedgång var 11 %.

*Data från Prisjakt.nu baserad på de 12 000 populäraste produkterna under Black Friday den 24/11 2017, jämfört med en vanlig dag i november, den 22/11 2017.

**Data från Prisjakt.nu baserad på de 12 000 populäraste produkterna under Black Friday den 24/11 2017, jämfört med mellandagsrean, den 27/12 2017.