- Annonser -

Den 16 november börjar julsäsongen hos Viking Line när rederiet dukar upp sitt efterlängtade julbord. Julbordet, som är utvecklat i samarbete med VM-aktuella Svenska Kocklandslaget, blir i år ännu grönare med ett stort utbud av helt veganska rätter med ljuvliga julsmaker. Även de yngsta resenärerna lockas med ett eget julbord med gott om gröna inslag – nu för första gången komponerat tillsammans med Svenska Juniorkocklandslaget.

Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget. Tillsammans har man vidareutvecklat buffén, serverat exklusiva avsmakningsmenyer och uppdaterat erbjudandet för konferensgästerna. Nu är turen kommen till årets största mathögtid, då närmare 200 000 julbord serveras under några veckors tid på rederiets sju fartyg.

”Det har varit inspirerande att få ta ett helhetsgrepp om julborden för både vuxna och barn. Den röda tråden är rena, väl avvägda nordiska julsmaker tillsammans med grönare, fräschare alternativ”, säger Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget.

De mest älskade julrätterna som skinka, sill och Janssons frestelse kombineras i år med ett digert urval av helt växtbaserade rätter som varken innehåller mjölkprodukter, ägg eller ost. Bland delikatesserna återfinns exempelvis vegansk skärgårdssill, sirapsstekt kålrot med krispig grönkål och vegansk tranbärskaka. Samtidigt får barnen för första gången sitt eget julbord signerat Svenska Juniorkocklandslaget.

– Det har varit inspirerande att få ta ett helhetsgrepp om julborden för både vuxna och barn. Den röda tråden är rena, väl avvägda nordiska julsmaker tillsammans med grönare, fräschare alternativ. Vi tror att en bred smakpalett grundläggs redan i tidiga år, så därför har Juniorkocklandslagets Olle Broström tillsammans med rederiets kockar skapat lekfulla kombinationer såsom klippt prinskorv med smörstekta morotsblommor och chokladstekta kycklingklubbor med rödbetsklyftor. Vi hoppas att våra rätter ska smaka och ge en härlig julkänsla för både stora och små, säger Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget.

– Det råder hög efterfrågan på våra julbordskryssningar och de bokas allt tidigare. Redan i början av november ser vi en 4-procentig ökning av bokningarna jämfört med motsvarande tid ifjol. Om man planerar att resa ett specifikt datum eller vill äta julbordet en viss tid i restaurangen, är det alltså hög tid att haffa sin julbordskryssning nu, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.

Kocklandslagets och Juniorkocklandslagets julbord serveras i Viking Lines bufférestauranger under perioden 16 november – 26 december på alla fartyg utom Viking Cinderella, som har sin julbordsperiod 20 november – 26 december.

På Cinderella serveras ett exklusivt julbord med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview. Julbordet kostar från 320 kronor inklusive dryck.

Barn under 6 år äter gratis, upp till 17 år gäller rabatterat pris.

Svenska Kocklandslaget består av elva kockar och konditorer som under ledning av lagledare Fredrik Andersson just nu laddar inför Culinary World Cup 2018 som går av stapeln den 23-29 november i Luxemburg. Även Svenska Juniorkocklandslaget bestående av åtta unga kockar kommer att tävla i VM i Luxemburg under ledning av lagledare Peter Jelksäter.

- Annonser -
DELA