Dags att berömma Norrtälje kommun.

0
187

LEDARE

Norrtälje kommun har nyligen beslutat att bara köpa svenskt kött för att stödja de svenska böndernas kamp mot torkan som innebär att man riskerar att inte få fram tillräckligt med vinterfoder och därför kan tvingas nödslakta en mängd djur tidigare än planerat. Kommunen upplåter dessutom kommunal mark för bönder som vill utnyttja dessa för att fylla på foderförråden och detsamma gör flera privata markägare.

Visst är det bra att kommunen ställer upp för landsbygdens bönder i denna svåra situation men det som inte framkommit i debatten är att andra bönder som säljer vinterfoder tredubblat sina priser. Tillgång och efterfrågan styra alltså prissättningen inom lantbruket.

När Norrtälje kommun beslutar att bara köpa svenskt kött bryter man mor Lagen om offentlig upphandling (LOU)vilket i sin tur kan leda till obehagliga överraskningar. Men detta kan kanske hanteras med hänvisning till force majeure? Frågan är dock hur man skall hantera den ökade kostnaden för svenskt kött? Men att kommunen agerar på alla sätt
för att bidra till att underlätta för bönderna förtjänar beröm.

Men den andra risken när många av Sveriges kommuner slutar köpa utländskt kött är naturligtvis solidariteten med bönder i andra länder som då kanske inte får sälja sin köttproduktion och blir ännu fattigare.

Torkan och den intensiva värmen är naturligtvis ett problem för oss som bor i Sverige och inte är vana vid dessa temperaturer. Men det blir naturligtvis extra svårt för dem som är beroende av grödorna för sin utkomst. Här finns dock en av finesserna med att var EU medlemmar eftersom EU har en krisfond avsedd för just den här typen av situationer.

Det är väl också sannolikt att regeringen kommer att tillskjuta statliga medel för att kompensera de svenska bönderna för inkomstbortfallet.

Att uppmana konsumenterna att bara köpa svenskt kött känns faktiskt lite naivt när man ser på prislappen. Den kostnadsökningen kan vara svår att bära för pensionärer och barnfamiljer. Uppmaningarna om att dra ned på konsumtionen av kött för att äta mer grönsaker och fisk känns kanske inte heller kortsiktigt så genomtänkta om vi därmed riskerar att få en överproduktion av kött om man nödslaktar?

Trodde väl aldrig att man skulle hoppas att regnet kommer när solen skiner från en molnfri himmel men just nu känns det väldigt angeläget.

/Leif Sparrman