Ett varmt tack till alla er som lyssnat på mina program och läst mina ledare i Radio Roslagen och Norrtelje Nyheter…

0
227

Pressmeddelande

Efter ca tio års lång och trogen tjänst har jag beslutat att avveckla mitt engagemang i Norrtälje kommun.  När jag tog över som ordförande i Norrtälje närradioförening var konkurshotet överhängande, pengarna slut och radion kallades för ”måsradion” eftersom den ofta sände måsskrik och vågbrus. Radiosändningarna pågick ofta bara några timmar per dag och bara några dagar i veckan av ekonomiska skäl.

När föreningen Företagarnas ordförande Larry Åberg övertalade mig att satsa 25 000
kronor (han satsade lika mycket) anade jag inte vart detta skulle leda. Men ganska snart insåg både han och jag att om det skulle bli någon radio krävde detta betydligt större insatser av både honom och mig.

De första åren gick åt till att hitta programledare som var villiga att jobba utan ersättning, att bygga upp ett musikarkiv, att köpa datorer, mikrofoner och annan utrustning. Genom stöd från sponsorer som t ex Viking Line, Eckerö linjen, Nobina och många lokala företag kunde vi succesivt öka sändningstiden, byta lokal, börja sända live och bygga upp vårt eget produktionsbolag. Vår lyssnarundersökning som vi genomförde 2014 visade att vi har mellan 35000 – 40000 lyssnare (vårt upptagningsområde har ca 120 000 lyssnare). Idag sänder Radio Roslagen från klockan 07.00 – 23.00 varje dag och till 24.00 fredag/lördag.

Åren gick och när Norrtelje Tidning plötsligt valde att sluta publicera vår programtablå tog vi beslutet att starta en egen oberoende lokaltidning. Det visade sig att detta var ett populärt beslut och när vi kopplade tidningen mot Facebook ökade antalet läsare dramatiskt (52 000 unika läsare sedan 1 oktober 2017). Vi fick också de första annonsörerna och plötsligt ökade antalet följare dramatiskt.

Under hela denna period har vi granskat våra makthavare. Ordnat debatter, bjudit in gäster som polis, sociala myndigheter, föreningar och kändisar. Vi har deltagit i en mängd lokala evenemang, intervjuat besökande ministrar och direktsänt kommunfullmäktiges möten. Vi sänder på finska varje vecka och vi ger er de senaste nyheterna i sammanfattning varje dag i radion och tidningen.

Jag möter varje dag människor i kommunen som berättar att de ofta lyssnar på radion och läser Norrtelje Nyheter. Det gläder mig och alla som under åratal arbetat med radion och tidningen. Radio Roslagen och Norrtelje Nyheter kommer att fortsätta att
sända och publicera men nu under en ny ledning som jag med denna artikel vill önska
lycka till i det fortsatta arbetet med att utveckla lokalradion och en lokal, oberoende tidning.

Jag vill samtidigt passa på att tacka alla er som troget stått vid vår sida när vi utsatts för allahanda trakasserier av makthavare för att vi avslöjat deras ibland olagliga affärer eller påmint om löften som svikits eller bara framfört en avvikande uppfattning.

Som många av er redan vet så har jag och min familj flyttat till Åkersberga och därför överlåter vi nu radion och tidningen.  Våra övriga företag flyttar vi nu över så att de kommer närmare Åkersberga.

Leif Sparrman