- Annonser -

Många tycker kanske att medelåldern i Norrtälje kommunfullmäktige är för hög och efterlyser yngre politiker. Det gör jag också ibland eftersom nya politiker kan innebära kreativitet och nyskapande. Många äldre politiker har naturligtvis fastnat i en rutin som de har svårt att frigöra sigt från.

Men de har också som regel skaffat sig den erfarenhet som är viktig för kontinuerligteten i politiken. De har också för länge sedan lärt sig reglerna för ”vett och etikett” och följer oftast dessa regler.

Men de nya politikerna är tyvärr inte lika väl skolade och bär sig därför ibland väldigt illa åt. Det kan t ex handla om att ringa tillbaka när någon söker kontakt eller att vara tydlig med ett ja eller ett nej när man svarar på frågor eller inbjudningar. Men det finns för all del även några äldre politiker som syndar mot detta men de är så få att man kan betrakta detta som avvikande.

Detta beteende hos de yngre politikerna förstärker tyvärr intrycket av att man inte kan lita på politikerna. Kanske beror det på att det egentligen är andra, äldre politiker som styr och ställer i bakgrunden elller kanske är det bara bristande rutin.

Men det blir naturligtvis aldrig bra om man  med sitt beteende skapar en situation där vi inte kan lita på att våra politiker står för det dom sagt. Detta medverkar till att skapa det för vår svenska demokrati så ofta diskuterade politikerföraktet.

- Annonser -
DELA